Vlada FBiH
0

Izmijenjen Kolektivni ugovor za službenike organa uprave

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Federacije BiH danas je prihvatila Sporazum o primjeni Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH koji je 30. decembra 2010. godine postignut sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Cilj Sporazuma koji je Vlada FBiH prihvatila na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici, jesu izmjene Kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na visinu toplog obroka i regresa za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH.

To se odnosi samo na federalne organe uprave, federalne upravne organizacije i druga tijela federalne uprave i neće biti primjenjivan na kantone, gradove, opštine i druge organe koji su dali naknadni pristup Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH do usvajanja u Parlamentu FBiH izmjena Zakona o platama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH.

 Tek nakon toga pristupit će se izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH.

U cilju zaštite penzionera čije su penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima  u isplati manje od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada FBiH je danas donijela Odluku o obezbjeđivanju  sredstava za isplatu razlike između najnižeg iznosa penzije ostvarene pod povoljnijlm uslovima  i iznosa najniže penzije ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

Procjena potrebnih sredstava za ovu namjenu sačinjena je na bazi isplate penzija za mjesec novembar 2010. godine, prema kojoj je penziju do iznosa najniže penzije od 296,36 KM ostvarene po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, primilo 10.664 penzionera na osnovu propisa o povoljnijem penzionisanju, a za koju namjenu je za mjesec decembar potrebno osigurati 307.500 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH izmijenila je ranije donesenu Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Budžeta FBiH za 2010. godinu za dodjelu jednokratne novčane pomoći za saniranje prošlogodišnjih šteta od poplava u opštinama Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.