Presjek stanja
7

Između "zlatne koke" i "vrućeg krompira": Izvještaji preduzeća sutra pred zastupnicima Skupštine KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna preduzeća u Sarajevu su formiranjem nove vlasti već raspodijeljena, a potencijalna rukovodstva tih preduzeća su u ovom trenutku nepoznata. Klix.ba donosi presjek stanja u bitnijim preduzećima i institucijama Kantona Sarajevo prije nego što se izvještaji nađu pred zastupnicima na sjednici Skupštine KS 23. januara.

Šest stranaka je raspodijelilo resore u Sarajevu, potcrtavši da će vlast biti formirana po vertikali kako bi se, za svaku oblast, jasno raspoznavala odgovornost za učinak među stranakama koje učestvuju u vlasti. Ipak, još uvijek nije zvanično predstavljeno koja stranka će upravljati kojim preduzećem, kao ni ko će rukovoditi tim preduzećima.

Zaliječiti zdravstvo

DF je dobio Ministarstvo zdravstva KS, na čije čelo je postavljena Amela Sofić. Praktično bi, prema najavama o formiranju vlasti po vertikali, trebalo da i Zavod zdravstvenog osiguranja pripadne njima. No, budući da je riječ o javnom subjektu s najvećim budžetom u KS, na tu ustanovu tipuju i stranke koje su na kantonalnom nivou imale bolje rezultate od DF-a.

Do sada je problematizovano zapošljavanje u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kao utočištu za kadar SDA, a novoimenovani premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je za Klix.ba kazao da nova vlast želi spriječiti nepotrebna zapošljavanja. To, prema njegovim riječima, ne znači da neće biti novih upošljavanja tamo gdje za tim bude potrebe.

U Domu zdravlja KS su u 2018. godini, prema informacijama predstavnika novoformirane vlasti, primljene 104 osobe, iako za tolikim zapošljavanjima nije bilo potrebe. Direktor Doma zdravlja KS bio je Fuad Husić (BOSS). Sada će tim javnim subjektom upravljati Socijaldemokratska partija BiH.

Dom zdravlja KS je, osim problema sa zapošljavanjem kadra, imao problema s konstantnim nedostatkom materijala za rad pa su se tako u prethodnom periodu javljali problemi zbog nedostatka reagenasa za analize krvi, kao i nedostaci materijala za rad stomatoloških i drugih ordinacija.

SBB ponovo pretenduje na Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" kojom rukovodi SBB-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Zlatko Kravić.

DF treba dobiti Apoteke Sarajevo i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Poboljšati prijevoz

SDP je dobio Ministarstvo saobraćaja KS i za čelnika tog resora imenovao Adnana Štetu. Naša stranka će dobiti Direkciju za puteve KS i još uvijek je nepoznato ko bi mogao sjesti u direktorsku fotelju, odnosno ko bi mogao biti imenovan u upravni i nadzorni odbor tog preduzeća. Stoga je nejasno ko će dobiti "vruć krompir" - KJKP GRAS.

Premijer Kantona Sarajevo je priznao da je GRAS najteži pojedinačni problem u Kantonu Sarajevo, napomenuvši da se taj problem ne može brzo riješiti.

"Mi ćemo pokušati smanjiti gubitke u GRAS-u odmah, ali ključni potezi su usvajanje strategije javnog prijevoza za narednih 20 godina i donošenje zakona o javnom prijevozu, koji će urediti odnose privatnih i državnih učesnika u javnom prijevozu. Strategiju očekujemo do polovine, a zakon do kraja 2019. godine", kazao je Forto.

U svakom slučaju, ko god sjedne u direktorsku fotelju KJKP GRAS dočekat će ga desetine miliona maraka duga, prilično star vozni park i brojni drugi problemi nagomilavani godinama. Ministar Adnan Šteta je za Klix.ba potvrdio da su u toku analize stanja u preduzeću, koje prethode donošenju kratkoročnih i dugoročnih mjera.

Rekreacija i reinkarnacija olimpijskog duha

Trebalo bi da SDP BiH dobije javno preduzeće ZOI'84 zajedno s Hotelom Maršal na Bjelašnici. Na čelu ZOI'84 trenutno se nalazi Nevres Alispahić (SDA). U februaru 2018. godine je, prema riječima SDA-ovog kadra, dug tog preduzeća iznosio blizu 16 miliona KM. U isto vrijeme je bio zaključan Olimpijski kompleks Zetra.

U međuvremenu se stanje u preduzeću neznatno poboljšalo, ali su dugovi još uvijek veliki. Problemi se javljaju s vremena na vrijeme, a posljednji je dospio u javnost krajem 2018. kada su pojedinci iz preduzeća sabotirali skijaški dan na Bjelašnici tako što su uništili stazu i prekinuli elektrokablove na BX ski-liftu.

Narod i pravda će, najvjerovatnije, ponovo dobiti Turističku zajednicu Kantona Sarajevo, na čijem čelu je ranije bio Nermin Muzur (NiP). Njega je aktuelno rukovodstvo, na čelu s Midhatom Hibijarom (SDA), optužilo da je potrošio 608 hiljada KM na službena putovanja.

Premijer Edin Forto je u intervjuu za Klix.ba kazao da nije za smjenu kadra koji je odlično radio.

"To ćemo tek ocijeniti u narednom periodu, jer sada na skupštini trebamo vidjeti kako će proći veliki broj izvještaja javnih preduzeća i institucija", kazao je Edin Forto.