Intervju
1.2k

Edin Forto, premijer KS: Novca ima, ali ne može direktor preduzeća imati tri automobila i vozača

Razgovarao: Ibro Čavčić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Novoimenovani premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poručio je u intervjuu za Klix.ba da je teško popraviti štetu nedomaćinskog poslovanja pojedinih javnih preduzeća, naročito zbog nepotrebnog zapošljavanja, ali da će Vlada Kantona Sarajevo raditi u skladu s onim što joj zakon dozvoli.

Premijer Forto se, osim toga, osvrnuo na naredne korake Vlade KS, na rad bivšeg premijera i situaciju koju je zatekao, na novoimenovani sastav Vlade KS, na rješavanje problema gradskog prijevoza, na potencijalne smjene kadrova i druge teme.

Jedan od prvih zaključaka novog saziva Vlade KS bio je produženje moratorija na upošljavanje u svim kantonalnim javnim institucijama i preduzećima, što je programskim principima šest stranaka koje čine vlast na nivou Kantona Sarajevo, na svojevrstan način i najavljeno. Koji su vaši naredni važniji koraci?

Na početku mandata najvažniji je budžet za 2019. i na tome intenzivno radimo, jer je javna rasprava bitno skraćena iz poznatih razloga. Pored toga, želimo odmah započeti što više mjera iz programa. Naprimjer, već u januaru ćemo poslati u proceduru Zakon o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i Zakon o platama izabranih i imenovanih dužnosnika koji treba korigovati nerealno visoka primanja profesionalnih skupštinskih zastupnika.

Očigledno je da nisu predstavnici svih kantonalnih institucija poštovali dosadašnju zabranu upošljavanja, a posljednji konkurs je objavio Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba. Šta će se desiti s tim i takvim slučajevima?

Gdje postoji potreba, mi ćemo dozvoliti zapošljavanje, ali ono što želimo spriječiti je nepotrebno zapošljavanje. Radit ćemo u skladu s onim što nam zakon dozvoli. Nekad je teško popraviti štetu nedomaćinskog poslovanja. Upravo radimo na prikupljanju podataka o ovoj temi. Evo, u Domu zdravlja su u 2018. primljene 104 osobe za koje mi znamo. Da li su svi ti ljudi potrebni ostaje da se vidi.

Kako biste ocijenili situaciju koju ste zatekli u Vladi Kantona Sarajevo?

Zatekao sam 15 novih prijenosnih računara koji služe samo da se u njih za vrijeme trajanja sastanka ubaci CD s materijalima za vladu. Na pitanje ko je zadužio te računare i ko ih koristi kad nije sjednica nisam dobio odgovor. Nakon što sam tražio da svi članovi vlade zaduže te računare, sad imam dva prijenosna i jedan desktop računar. Trebaju li mi tri računara, od čega dva potpuno nova? To je samo jedna sitnica. Ima ih dosta. Istovremeno, saznajem da tamo neki direktor javnog preduzeća ima na raspolaganju dva terenska vozila, limuzinu i vozača, a u firmi fali vozača. Uvijek sam govorio da mi imamo para, samo ih loše trošimo. Čini se da sam bio u pravu.

Na koji način se novi saziv Vlade KS planira suprotstaviti korupciji i jesu li vašim dolaskom odriješene ruke Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo? Poznato je da do sada nisu imali punu finansijsku i političku nezavisnost…

Pomenuti Ured ćemo izdvojiti iz vlade, tako da će djelovati samostalno. Imat će i finansijsku i političku nezavisnost.

Bivši premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj najavljivao je svojevremeno pokretanje određenih projekata za koje će, kada budu privedeni kraju, vrpce presijecati njegovi nasljednici. Možete li nam otkriti koji od tih projekata će biti privedeni kraju i radujete li se presijecanju tih vrpci?

Ne znam na koje projekte je gospodin Adem Zolj mislio. Rado ćemo nastaviti sve dobre projekte, a ima ih, poput Prve transverzale i Južne longitudinale. Priroda radova u infrastrukturi je takva da projekti traju duže od mandata i normalno je da se nasljeđuju i nastavljaju ukoliko su u javnom interesu. Što se tiče presijecanja vrpci, tome se ne radujem, jer me slikanje ne zanima.

Na račun novih ministara u Vladi KS bilo je određenih kritika, od kojih je nekoliko dolazilo iz stranaka vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo. Kako vi gledate na takve kritike i jeste li zadovoljni svojim ministrima?

Zasad sam zadovoljan. Osjeti se želja za radom koja je krasila i cijeli tok pregovora o formiranju vlade. Jedino mjerilo kvaliteta članova vlade je rezultat. Postoji gomila primjera da se vrlo stručna osoba ne bavi svojim poslom, a da osoba iz potpuno druge struke radi odličan posao u nekom resoru.

Da li je, prema vašim dosadašnjim predviđanjima, u skorije vrijeme rješiv problem javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo i na koji način se planirate uhvatiti ukoštac s tim problemom? Šta će biti s GRAS-om?

Ne možemo brzo riješiti ovaj problem. Mi ćemo pokušati smanjiti gubitke u GRAS-u odmah, ali ključni potezi su usvajanje strategije javnog prijevoza za narednih 20 godina i donošenje zakona o javnom prijevozu, koji će urediti odnose privatnih i državnih učesnika u javnom prijevozu. Strategiju očekujemo do polovine, a zakon do kraja 2019. GRAS je najteži pojedinačni problem u Kantonu Sarajevo.

Hoće li novi saziv Vlade KS smijeniti nadzorne i upravne odbore, a samim tim i direktore preduzeća koja su do sada imali dobre rezultate rada?

Nisam za smjenu onih koji su odlično radili. To ćemo tek ocijeniti u narednom periodu, jer sada na skupštini trebamo vidjeti kako će proći veliki broj izvještaja javnih preduzeća i institucija.

Bakir Izetbegović je nakon izbora izjavio da opozicione stranke pozivaju na isključenje SDA iz vlasti i to predstavljaju kao sveti cilj. Pritom, tvrdi Izetbegović, to koji to rade "nemaju nikakve bojazni zbog takvih poziva". Budući da je ciljao na Našu stranku, moram pitati: imate li nekih bojazni i ako nemate, jeste li zbog toga zahvalni gospodinu Izetbegoviću?

Uvjeren sam da gospodin Bakir Izetbegović nije namjeravao uputiti prijetnju. Živimo u demokratskom i slobodnom društvu i ne bismo se trebali bojati bilo koga ako radimo u skladu sa zakonom. Zahvalni smo građanima koji nam vjeruju, podržavaju nas i kojih je sve više.