Ne zna se ko je ko
104

Izjednačen broj zastupnika vlasti i opozicije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Broj zastupnika koji čine opoziciju na državnom nivou jednak je broju zastupnika koji podržavaju aktuelni saziv Vijeća ministara BiH.

Izvršnu vlast na državnom nivou čine SDA, HDZ BiH, SBB i stranke okupljene oko Saveza za promjene. Ovaj blok stranaka bez SDA-ovih zastupnika Senada Šepića, Salke Sokolovića, Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića ima 21 zastupnika.

Od toga je SDA sa deset zastupnika spao na šest dok SBB ima četiri zastupnika isto koliko ima i HDZ BiH dok SDS ima sedam zastupnika.

Na drugoj strani opoziciju čine SDP BiH, DF, HDZ 1990, SNSD, BPS i A-SDA koji također imaju 21 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Tako DF ima pet zastupnika, SDP BiH tri zastupnika, SNSD šest zastupnika, a BPS i A-SDA po jednog zastupnika.

Prema svim prilikama, izlazak četvorice zastupnika iz Kluba SDA poljuljao je parlamentarnu većinu koja praktično više i ne postoji. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već je upozorio kako u BiH na svim nivoima vlasti postoje samo manjinske vlade.

Ostaje upitno i kako će uopće teći proces usvajanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su zastupnici iz stranaka koje čine vlast i ranije znali svojim nedolaskom na sjednice poremetiti planirani sistem glasanja.