Afera "respiratori"
23

Izjave nakon osuđujuće presude Fadilu Novaliću i drugima

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su izrečene prvostepene presude u predmetu "Novalić i ostali", a izjave nakon ročišta mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

Premijer federacije BiH Fadil Novalić, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak proglašeni su krivima. Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina zatvora.

Napominjemo, u aferi "Respiratori", koja se odnosi na kupovinu 100 respiratora za Vladu FBiH, u iznosu od 10,5 miliona KM, prvooptuženi je bio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Uz Novalića, za malverzacije prilikom kupovine respiratora optuženi su bili još i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor Srebrene maline Fikret Hodžić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Podsjećamo, suđenje je počelo u februaru 2021. godine i završeno je nakon nešto više od dvije godine, prilikom čega su izvedeni brojni dokazi i svjedoci, kako tužilaštva, tako i odbrane.