Među najopremljenijim u regiji
0

FOTO / Izgradnja biblioteke u Kampusu UNSA počinje sredinom godine

Klix.ba
Izgradnja biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu počet će polovinom 2013. godine, rečeno je danas na susretu glavnog koordinatora projekta prof. dr. Faruka Čaklovice s ministrom za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije Khaledom M. al-Ankaryjem.

Al-Ankary je naglasio spremnost za saradnju, posebno u području visokog obrazovanja kao veoma važnog segmenta svakog društva za progres, mir i prosperitet.

Susret rektora Čaklovice i saudijskog ministra Al-Ankaryja
Susret rektora Čaklovice i saudijskog ministra Al-Ankaryja
Kako je od ranije poznato, Univerzitetska biblioteka će biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a vrijednost je procijenjena na 17,5 mil eura (35 miliona maraka), što do sada predstavlja najveći grant ove vrste.
Foto: UNSA.ba
Foto: UNSA.ba
Projekt buduće Univerzitetske biblioteke zasniva se na master planu novog kampusa Univerziteta u Sarajevu iz 2001. godine. Lokacija kampusa je bivša kasarna iz perioda osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini koja se danas nalazi na rubu historijskog dijela grada Sarajeva iz austrougarskog perioda.
Foto: UNSA.ba
Foto: UNSA.ba
Master planom Univerzitetska biblioteka je pozicionirana na glavnoj osi kampusa pored zgrade rektorata, čime dobija značajan i dominantan položaj.