Čaklovica: Studenti UNSA će za tri godine dobiti prestižnu biblioteku

F
FENA
13.2.2013. u 08:46
150
29
Čaklovica: Studenti UNSA će za tri godine dobiti prestižnu biblioteku
150
Čaklovica: Studenti UNSA će za tri godine dobiti prestižnu biblioteku
Nova zgrada biblioteke Univerziteta u Sarajevu (UNSA) po prostoru i opremljenosti zasigurno će biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada ne samo u BiH, već i regionu. Studenti Sarajevskog univerziteta ovim će projektom dobiti prestižnu instituciju u kojoj će na zavidan način usvajati nova znanja i vještine, istaknuo je u razgovoru za Fenu bivši rektor UNSA i glavni koordinator projekta izgradnje ove institucije Faruk Čaklovica.
Riječ je o projektu na kojem je menadžment UNSA (2006.-2012.) radio dvije i po godine u saradnji s predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije, koja će i finansirati izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na 35 miliona KM. Izgradnja biblioteke bi trebala početi sredinom ove godine.

"Najznačanija osoba koja je doprinijela pozitivnom ishodu ovog projekta je ministar za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije dr. Khalid Al Ankary, koji je imao bezrezervnu podršku kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al Sauda. Sav iznos za izgradnju biblioteke odobrio je kralj Abdullah, a bit će dodijeljen putem Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije", ističe Čaklovica.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno prema Master planu novog kampusa UNSA predviđa da će ovaj objekt biti izgrađen na istočnoj strani kampusa, u blizini Ambasade SAD-a. U neposrednoj blizini nalazit će se i zgrada Rektorata UNSA, kao i zgrade drugih fakulteta ovog Univerziteta.

Površina biblioteke bit će oko 15.000 kvadratnih metara. U prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 kvadratnih metara, dok bi oko 4.000 kvadratnih metara prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno.

"Biblioteka će biti jedna veleljepna zgrada, veoma prostrana i svijetla, sa skladnim enterijernim rješenjem koje će plijeniti ne samo po vizuelnom, već i tehničkom aspektu. Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, sa knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji", naglašava Čaklovica.

Idejno rješenje radili su stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predvođeni doc. dr. Adnanom Pašićem. U projektnom timu značajno su participirali i eksperti s Građevinskog fakulteta UNSA, kao i eksperti s prestižnih univerziteta iz Turske, Holandije i Francuske. Očekuje se da će stručnu podršku u narednim fazama razvoja projekta pružiti i kolege s Elektrotehničkog, Mašinskog, Saobraćajnog i drugih fakulteta UNSA.

Čaklovica je mišljenja da ovim projektom UNSA pokazuje da je lider ne samo u BiH, već i regionu.

"Riječ je o prvom projektu ove vrste koji je Univerzitet svojim znanjem, umijećem i kapacitetima osmislio, predstavio i zainteresirao investitora iz Saudijske Arabije. Nadamo se da ćemo u predviđenom roku dobiti ono što smo sanjali već 60 godina, od daleke 1949. godine kada je Univerzitet u Sarajevu i osnovan", zaključuje Faruk Čaklovica.

U narednom će periodu biti potpisan memorandum između BiH i Saudijske Arabije u vezi sa početkom realizacije ovog projekta.

Rok za završetak izgradnje biblioteke je tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: