BiH
5

Izgrađeno novo stepenište u ulici Porodice Foht na Soukbunaru

Klix.ba
Protekle sedmice završena je izgradnja novog stepeništa koje povezuje ulice Porodice Foht (kod broja 52) i Debelo brdo (kod broja 18) na Soukbunaru. Projekt je finansirala Općina Centar sa 38.000 KM.

Pošto je na tom lokalitetu postojalo staro, usko i dotrajalo stepenište, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je na inicijativu lokalnog stanovništva uvrstila ovaj projekt u plan za realizaciju tokom 2015. godine. Radove je izvodila građevinska firma Sela sa kojom Općina Centar ima potpisan ugovor o izvođenje radova na izgradnji i investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda na području središnje sarajevske općine u 2015. godini.

"Za potrebe izgradnje novog stepeništa, dužine oko 60 metara, prvo smo uklonili staro dotrajalo stepenište. Nakon toga smo izgradili armirano-betonski potporni zid a zatim i novo prošireno stepenište na koje smo postavili kulir ploče otporne na sve vremenske uvjete. Još nam preostaje da postavimo 30 metara rukohvatne ograde, što ćemo uskoro završiti", rekao je Mesud Zimić, šef gradilišta firme Sela.

Po okončanju radova lokalni stanovnici su zadovoljni urađenim poslom. Jedan od njih je i Džafer Sabljica koji živi na adresi Porodice Foht 52.

"Prezadovoljan sam urađenim poslom. Ovako dobro urađeno stepenište ne postoji ni u strogom centru grada. Nekadašnje stepenište, koje su gradile komšije kako bi mogli prići svojim kućama, napravljeno je nestručno i sa visokim gazištima zbog čega je često bilo i povreda, posebno kod starijih ljudi. Sada imamo lijep pristup našim domovima i nije mi žao što sam ustupio dio svoje bašte da se stepenište proširi i izgradi", kazao je Džafer.