"Korak ka pomirenju"
0

Izetbegovićevo izvinjenje naišlo na odobravanje u Srbiji

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je izvinjenje zbog žrtava Armije BiH koje je izrekao potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović predstavlja pozitivan korak ka opštem pomirenju u regionu.

"Pozdravljam takvu izjavu i mislim da je to veliki korak naprijed. Time na neki način svi zajedno možda možemo doprinijeti bržem međusobnom povjerenju", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je istakao da je Srbija opredijeljena za razvoj dobrih odnosa sa BiH, bez obzira na to što je bilo "različitih tonova" u proteklim godinama.

Dačić smatra da politička dešavanja i izjave kao što je Izetbegovićeva idu na ruku poboljšanju ukupnih odnosa dvije zemlje. 

On je naveo da je monogo veći interes Srbije da pronađe zajednički jezik sa zemljama koje su joj u okruženju i narodima sa kojima zajedno živi nego sa nekim državama koje su udaljene hiljadama kilometara.

"Valjda smo mi jedni drugima bliži nego neki sa kojima u životu nismo sarađivali", rekao je Dačić u pauzi Ekonomskog samita Srbije, koji je počeo danas u Beogradu.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izvinio se zbog svakog nevinog čovjeka kojeg su ubili pripadnici Armije BiH. 
Izetbegović je rekao za B92 da je svaka nevina žrtva jednaka i da se izvinjava "koliko god je on pozvan", ali da je za institucionalno izvinjenje za žrtve tokom rata u BiH potreban kompromis unutar BiH.