|

Izetbegović se izvinio za nevine žrtve ARBiH

Izetbegović se izvinio za nevine žrtve ARBiH
0
S
SRNA
31.10.2010. u 17:22
82
komentara
0

dijeljenja
Izetbegović se izvinio za nevine žrtve ARBiH Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je atmosfera između Srbije i BiH bolja poslije usvajanja Deklaracije o Srebrenici i da bi u smjeru normalizacije odnosa trebalo nastaviti dogovorima, usvajanjem novih deklaracija i rješavanjem otvorenih pitanja.
On je rekao da je poboljšanju atmosfere doprinijela i posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadić Srebrenici, ali i puštanje Ilije Jurišića na slobodu.

"U smjeru normalizacije odnosa između BiH i Srbije trebalo bi nastaviti, dogovorima, usvajanjem nekih novih deklaracija i rješavanjem otvorenih pitanja između dve zemlje, poput pitanja granica, a jedan od koraka trebalo bi da budu i uzajamne posjete visokih zvaničnika Srbije i BiH", rekao je Izetbegović u emisiji "Kažiprst" RTV B92, koja će biti emitovana u ponedjeljak.

Upitan koliko se odnosi Srbije i Hrvatske reflektuju na BiH, Izetbegović je rekao da ima uticaja i da su nekada Beograd i Zagreb "imali pogubno loš uticaj", ali da danas se osjeti boljitak.

"Predsjednik Srbije Boris Tadić smiruje odnose u BiH, a predsjednik Hrvatske Ivo Josipović naročito smiruje i na najbolji način se brine o Hrvatima u BiH", rekao je Izetbegović.

On je dodao da se nedavno u Dubrovniku susreo sa Josipovićem, koji mu je prenio da će sa Tadićem "razgovarati u nekoj mjeri i o BiH".

"Josipović je jako zainteresovan za stabilne odnose u BiH. Da smo se 1992. snažno suprotstavili ratu ne bi stradalo stanovništvo. Pola Hrvata nedostaje u BiH, to je rezultat glupe politike, glupog dogovora iz Karađorđeva. Hajde da ovog puta budemo pametniji", rekao je Izetbegović, koji se izvinio za svaku nevinu žrtvu Armije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...