Vuk Jeremić
0

"Treba ići ka pomirenju i normalizaciji odnosa"

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Banjoj Luci da je za normalizaciju odnosa i pomirenje potrebno da sve strane učine što više, te da će u tom smislu dodatni značaj dati i posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru, koje će u četvrtak obići zajedno sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem.

I izvinjenje koje je nedavno izrekao novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Jeremić je prokomentirao riječima da “svačiju dobru namjeru pozdravljaju i da je dobro da se na taj način razmišlja”.

Jeremića je premijer RS-a Milorad Dodik tokom večerašnjeg razgovora informirao da, kada dođe vrijeme da se odlučuje o ulasku BiH u NATO, u RS-u će biti proveden referendum o tom pitanju, koji iako ne obavezuje BiH, kako kaže Dodik, obavezuje RS kao njen dio.

Podršku izjašnjavaju građanja o tom pitanju, dao je i Jeremić ističući da samo građani mogu da donesu odluku za priključivanje sigurnosnim savezima, što je demokratski i savremeni princip odlučivanja.

Dodik je upoznao srbijanskog diplomatu i s opredijeljenjem SNSD-a i SDS-a, koje su danas dogovorile tekst platforme o usaglašenom djelovanju tih dviju stranka u organima BiH, da će nastaviti politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Vuk Jeremić je i večeras ponovio da njegova zemlja podržava nastojanje novoizabranog rukovodstva RS-a da se što prije formiraju demokratske institucije vlasti, te da se krene naprijed u poboljšanju ekonomskih, političkih, sigurnosnih i svih drugih prilika u regionu.

“Nije vrijeme za diobe”, prokomentirao je Jeremić dogovor te dvije stranke.