BiH
111

Izetbegović zatražio da Predsjedništvo na dnevni red uvrsti i tačku o Oriću

Klix.ba
Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića obavijestio je javnost da je Izetbegović na današnjoj 8. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine uložio formalni zahtjev da se na dnevni red uvrsti tačka koja se tiče hapšenja Nasera Orića.

Ovaj potez uslijedio je nakon članka objavljenog na Klix.ba pod naslovom "Šta je Predsjedništvo BiH uradilo u vezi s hapšenjem Nasera Orića" u kojem smo konstatovali kako nije učinjeno skoro ništa konkretno.

Ipak, tačka "Stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine o hapšenju državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića u Švicarskoj Konfederaciji, zahtjevu Republike Srbije za ekstradiciju državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića u Republiku Srbiju i aktivnostima institucija Bosne i Hercegovine na pružanju neophodne pravne zaštite u cilju sprečavanja izručenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića u Republiku Srbiju" nije uvrštena na dnevni red sjednice zbog nepostojanja konsenzusa članova Predsjedništva.

Osim toga, kako je saopćeno, Izetbegović i Dragan Čović razgovarali su sa advokaticom Nasera Orića, Vasvijom Vidović.

Sastanku su u ime Vijeća ministara BiH prisustvovali i predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Advokatica Vidović upoznala je članove Predsjedništva BiH sa mjerama koje, kao pravna zastupnica Nasera Orića, trenutno poduzima, te o prijedlozima s ciljem njegovog puštanja iz ekstradicijskog pritvora u Švicarskoj.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su na pruženim informacijama, te su u daljem razgovoru, uz učešće predstavnika Vijeća ministara BiH, dogovorili sa advokaticom Vidović konkretne dalje korake koje će institucije BiH poduzeti s ciljem pružanja pravne zaštite Naseru Oriću i sprečavanju njegove ekstradicije u Republiku Srbiju.