Razgovor s Nikolićem u New Yorku
251

Izetbegović za normalizaciju odnosa BiH sa Srbijom

FENA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović podržao je danas normalizaciju odnosa Srbije i BiH, navodeći da se nedavno sa srpskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem dogovorio da u Istanbulu bude održan trilateralan sastanak predsjednika Turske, Srbije i BiH.

Izetbegović je u emisiji "Sedmica" Radio Beograda 1 rekao da se nedavno susreo s Nikolićem, dok su zajedno čekali prijem kod predsjednika SAD Baracka Obame u New Yorku.

"Razgovarali smo nekih 40 minuta. Bio je to jedan prijateljski, lijep razgovor. On je jedan, koliko sam vidio, otvoren i iskren čovjek", rekao je Izetbegović, koji je podsjetio da njegov susret sa Nikolićem nije bio medijski ispraćen.

Izetbegović je naveo da se tada s Nikolićem dogovorio da zajedno sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom održe trilateralni sastanak u Istanbulu, na kome bi bilo riječi i o unapređenju odnosa Srbije i BiH.

On je, međutim, podsjetio na neke ranije izjave Nikolića u vezi sa Srebrenicom, Ratkom Mladićem i budućnošću BiH, koje su, kako je rekao, bile "neugodne i uvrjedljive" za građane BiH i da od Nikolića očekuje posebnu pažnju kada bira riječi o budućnosti BiH, s obzirom na njegovu ulogu u prošlosti.

Izetbegović je ocijenio i da je vrijeme da se srpska javnost i nacija, kako je rekao, "zagleda unazad i premota film 1992. - 1995".

"Mislim da tu srpski intelektualci i političari treba da više učine...Ne možete naprosto staviti istinu pod tepih", kazao je Izetbegović.