BiH
62

Izetbegović: Vrijeme je da prestane animozitet između Radončića i mene

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije, na kojoj bi između ostalog trebala biti razmatrana mogućnost saradnje sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB), počela je danas.

Predsjednik Stranke Bakir Izetbegović je prije sjednice kazao novinarima da stvari teku u tom smjeru, "da je dobra reakcija javnosti ohrabrila i stranke da nastave s tim približavanjem i akobogda s koalicijom".

"Mislim da će to donijeti jedan snažan front, probosanski, prestanak jednog konflikta koji je predugo trajao bez potrebe, a zatim saradnja koja bi mogla zaista donijeti ubrzanje reformi u BiH, ubrzanje svih pozitivnih procesa, ekonomskog popravka, zapošljavanja... To tako vidim", kazao je Izetbegović.

Naveo je da to nije nacionalno homogeniziranje, "to je jedna saradnja, koalicija".

"Imamo pet godina jednog sukoba, jednog rivalstva koje je prešlo u animozitet između gospodina Radončića i mene. Vrijeme je da to prestane jer to donosi štetu, donosi štetu zemlji, donosi štetu narodu i nikakva dobra od toga", kazao je Izetbegović.

Dodao je da to rivalstvo treba da ishodi faktički onim što je najbolje za zemlju.

"Da vidimo šta ko od nas dvojice, šta koja od tih stranaka može uraditi i šta one mogu zajedno i šta mi možemo zajedno uraditi. Mislim da je to pravi put i da smo na tom putu", kazao je Izetbegović.

Naveo je da će se ovih dana vidjeti Fahrudin Radončić i on pa će dovršiti jedan dogovor, nakon čega bi se trebali uključiti timovi dviju strana i ići u detalje.

"Sasvim sigurno će to biti ono što je na liniji već potpisanih dokumenata poput reformske agende, jedna stabilizacija prilika političkih, ekonomskih, jedan vjetar u leđa reformskom kursu BiH. To će biti stavljeno na papir", kazao je Izetbegović.

Upitan šta će biti s Demokratskom frontom, Izetbegović je kazao da je DF sam sebe već definirao kao opozicionu stranku "i oni treba da odluče šta su".

"Mislim da je ustvari vrijeme da donesu odluku da napuste. Dunović će morati da uradi ono radi čega je izabran, a to je kad mu se donese 50 odnosno vjerovatno 60 potpisa, kad vidi jasnu većinu, da ne stoji na putu formiranja vlasti i stabilizacije prilika", kazao je Izetbegović.