"Možda je ovo konstruktivan zastoj"
0

Izetbegović: Vlast formirati bez podrške stranaca

SRNA
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Fotoservis)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da i 15 godina nakon Dejtona neki još očekuju da im stranci pomognu u formiranju vlasti.

"Politički refleksi kod političara u BiH pomalo su atrofirali. Međutim, ako uspijemo da konačno sami formiramo državnu vlast trenutna situacija mogla bi predstavljati i konstruktivan zastoj koji vodi ka sazrijevanju", ocijenio je Izetbegović u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, ako vlast bude formirana u sljedećih mjesec - dva onda to ipak "nije bilo natezanje i posao bez rezultata".

"Onda bi se to moglo nazvati `konstruktivnim sazrijevanjem`, jer bi se ubuduće ovi procesi odvijali puno brže. Svi političari u BiH shvatili bi da ništa ne može biti 100 posto po njihovom, odnosno da treba imati u vidu stav i jedne i druge i treće strane i naći se na sredini. `Konstruktivno sazrijevanje` trajalo je 10, 11 mjeseci, ali dovelo je do rezultata - do uspostavljanja mehanizma po kome će se ti procesi brže odvijati", naglasio je Izetbegović. 

Izetbegović je dodao da će kandidat HDZ-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobiti podršku SDA kada bude imala podršku 22 parlamentarca i neophodnu entitetsku većinu. On je rekao da je Borjani Krišto neophodna podrška 22 parlamentarca i onaj neophodni dio iz Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa entitetskim glasanjem.

"Onda će Krišto dobiti i našu podršku. Bojim se da toga još nema, jer ona  mora dobiti podršku predstavnika velikih stranaka kao što su SDP, SDA i drugih. Ona možda ima podršku unutar HDZ-a, ali morat će se još pregovarati da bi došla do podrške 22 parlamentarca", izjavio je Izetbegović, komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čavića da Krišto ima veliku podršku kao kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara.