Izetbegović nije optimista
0

Teško do mandatara Vijeća ministara u prvom krugu

SRNA
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije optimista da će Parlamentarna skupština u prvom krugu prihvatiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara kojeg predloži Predsjedništvo, ali smatra da ništa u BiH nije nemoguće pa ni takav pozitivan ishod.

On je novinarima u Sarajevu rekao da su sva tri kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH referentne i prihvatljive osobe.

Ističući da je kandidatkinja hrvatskog bloka stranaka Borjana Krišto bila uspješna ministrica pravde u Federaciji i da je korektna osoba, Izetbegović je naveo da ona dolazi u obzir, ali da je on nije preferirao. 

Izetbegović bi rado vidio predstavnike najuticajnijih hrvatskih stranaka u Vijeća ministara BiH. 

"Treba da shvatimo da su oni pobjednici u tom korpusu, a oni trebaju da shvate da je SDP pobijedila na izborima i da oni ne predstavljaju samo Bošnjake. HDZ treba da se pomiri sa tom činjenicom i da napravi koristan, zdrav kompromis i prepusti jedno od tri hrvatska mjesta u Vijeću ministara", rekao je Izetbegović, koji je učestvovao na konferenciji "Balkan do 2030. godine -  Sadašnji trendovi i izazovi budućnosti".