Godišnjice
49

Izetbegović u Zenici: Oružane snage će spremno odgovoriti na sve izazove

Piše: E. M.
Detalj sa svečanog dočeka Bakira Izetbegovića (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u Zenici na obilježavanju 13. godišnjice 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije Republike BiH poručio da će se nastaviti razvoj OS BiH kako bi bile spremne odgovoriti na sve izazove.

Program obilježavanja počeo je svečanim dočekom Izetbegovića i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a događaju su prisustvovali i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, kao i predstavnici državnih, kantonalnih i općinskih organa vlasti.

"Armija je rasla, razvijala se i jačala iz nedovoljno organizovanog i skoro nenaoružanog naroda, izrasla je respektabilna vojna sila", poručeno je na početku obilježavanja, nakon čega je odana počast šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH.

Komandant 2. pješadijskog puka OSBiH Kasim Mešić u svom obraćanju prisutnima je čestitao današnji praznik te ih podsjetio na historijske činjenice i osnivanje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Dovoljno je reći armija da se prisjetimo lijepih trenutaka i uspomena, ali i onih najtužnijih sjećanja kada smo gubili naše sinove", istakao je Mešić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na današnjem skupu kazao kako je Armija Republike Bosne i Hercegovine čudo koje su napravili vojnici i oficiri.

"Ovo je prilika da se prisjetimo historijske uloge Armije RBiH u odbrani naše domovine. Iznikla je iz naroda i ličila je na svoj narod. Bila je to jedina legalna sila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Iako joj nisu davali šanse za uspjeh, postala je prepoznata kao čudo bosanskog otpora", izjavio je Izetbegović.

Dodao je kako ponosni trebaju biti i nekadašnji pripadnici Armije RBiH i svi kojima je država Bosna i Hercegovina u srcu.

"Naša vizija je multietnična i prosperitetna država BiH, a najbolji put te vizije je puna integracija naše zemlje u EU i NATO. Naš put ka Evropskoj uniji nakon dugogodišnjeg zastoja je deblokiran i čekamo kandidatski status. Sve ide sporo jer je u ovakvom ustavnom uređenju potrebno mnogo vremena da dođe do kompromisa", kazao je Izetbegović.

Smatra da su Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima ove zemlje i da su uvijek spremne izvršavati svoje misije i priteći u pomoć ljudima u svim dijelovima države, naročito u slučaju elementarnih nepogoda.

Dodao je kako će uložiti dodatne napore da završe posao koji su počeli, a to je pravljenje Oružanih snaga BiH koje će moći odgovoriti na sve sigurnosne izazove i prijetnje.

"Nastavit ćemo naš evropski put i ubrzano uvoditi evropske standarde u sve segmente društva. Oni koji pokušavaju kreirati haos i beznađe neće nas obeshrabriti. Uvjeren sam da će te snage biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama jačati snage koje vole ovu državu", izjavio je Izetbegović te na kraju zaključio kako je na današnjim i budućim generacijama da čuvaju istinu prošlosti.

Nakon događaja upriličeno je druženje za zvanice u Domu penzionera, a brojni posjetioci su se fotografisali s Izetbegovićem u zeničkoj kasarni.