Neophodne reforme
217

Izetbegović u Sofiji: Dobili smo do sada najsnažniju podršku ka EU

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je Samitu EPP-a uoči održavanja Samita Evropske unije - Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

Samitu Evropskih narodnih partija (EPP-a) , pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića , prisustvovali su i predsjednici Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog Vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković , austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi. Domaćini Samita EPP-a su predsjednik Evropske narodne partije Joseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Predsjedavajući Izetbegović je u svom obraćanju istakao četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Evropskoj uniji. Kazao je kako trebamo mir na Balkanu, da su reforme kroz pregovore sa Evropskom unijom neohodne te da se mora intenzivnije graditi infrastruktura koja će dati impuls ekonomiji . Naglasio je da je uz to neophodna i podrška prijatelja iz Evropskih narodnih partija.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao da će to proizvesti snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Izetbegović je u obraćanju medijima nakon završetka Samita EPP-a kazao kako je na Samitu dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu i njegovom putu ka članstvu u EU.

Na Samitu EPP-a je usvojena Deklaracija u kojoj su pored navedene snažne podrške Balkanu i njegovom putu ka EU istaknuta i važnosti ispunjavanja obaveze zemalja koje su kandidati za ulazak u EU.

Fokus Samita EU-Zapadni Balkan koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje evropske perspektive zemalja regiona.Očekuje se pokretanje inicijative za unaprijeđenje povezanosti unutar regiona i sa Evropskom unijom kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija.Posebna pažnja biće posvećena i ekonomskoj saradnji