|

Izetbegović: "U BiH postoje dva suprotstavljena trenda"

Izetbegović: "U BiH postoje dva suprotstavljena trenda"
0
F
FENA
9.12.2010. u 17:49
10
komentara
0

dijeljenja
Izetbegović: "U BiH postoje dva suprotstavljena trenda" Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sudjelovao je, na poziv organizacije "Friends of Europe", u četvrtak u Bruxellesu na političkom samitu pod nazivom "Beating the Balkan Blues".
U saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta navodi se da je u okviru samita sudjelovao u radu sesije o regionalnoj suradnji i ubrzanju evropskog puta zemalja zapadnog Balkana.

Osvrćući se na burnu historiju Balkana, Izetbegović je istakao da ona ipak nije narušila tradiciju suživota na ovim prostorima, naročito u Bosni i Hercegovini, ali da jeste proizvela nepovjerenje i strah od drugog, što je utjecalo na to da Balkan danas teži dezintegraciji i fragmentiranju.

"Rekao je da su na Balkanu i u BiH trenutno prisutna dva suprotstavljena trenda - težnja ka integracijama i zajedničkoj budućnosti i, s druge strane, težnja ka stvaranju novih podjela. "

Naglasio je da je potrebno odlučno podržati prvi trend, te onemogućiti procese koji su suprotni evropskim standardima. To se u našoj zemlji može najbolje postići provođenjem programa za njeno članstvo u EU.

U tom kontekstu je istakao da bi zadatak svih političkih faktora u BiH trebala biti ustavna reforma koja ima za cilj stvaranje samoodržive i funkcionalne države, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...