Sastanak s Komšićem
95

Izetbegović: Tražit ćemo druga rješenja ako SDP, DF i Naša stranka ne budu željeli u koaliciju

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) održale su u zgradi Predsjedništva BiH sastanak na kojem je glavna tema bila formiranje vlasti u BiH. Javnosti su se nakon sastanka obratili predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je nakon sastanka kako je DF kazao SDA da oni zajedno sa SDP-om i Našom strankom čine Bh. blok te da će sve odluke o učešću u vlasti biti donesene u okviru bloka.

"To podrazumijeva saglasnost i ostalih dviju stranaka. Nama je cilj očuvati taj blok i u narednim izbornim ciklusima zajedno nastupiti", rekao je Komšić.

Što se tiče jučerašnje sjednice Parlamenta FBiH, on je kazao da DF nije i nikada neće biti stranka koja će biti sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u rukovodstvo Parlamenta FBiH i Vlade FBiH, ali i na nivou države.

"Otvoreno smo razgovarali o svemu. Cijenimo što SDA prihvata naš stav da mi nećemo nastupati u bilo kakvim pregovorima samostalno. Nikakvu odluku nećemo donositi sami, već u saradnji sa SDP-om i Našom strankom", rekao je Komšić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je SDA ponovila ranije poznate stavove, odnosno kako žele jaku koaliciju koja se može suprotstaviti dezintegracijskim silama. Izrazio je želju da blok koji čine SDP, DF i NS uđe zajedno sa SDA u koaliciju.

"Dogovorili smo se da će SDA pozvati kompletan blok na razgovore. To bi bilo rješenje za BiH i mi se nadamo takvom raspletu. Međutim, ako se nastavi ovako s formiranjem vlasti i negiranjem izborne volje građana, SDA će se nerado morati okrenuti drugim rješenjima", kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara šta su druga rješenja, on je odgovorio da su druga rješenja zapravo manje stranke.

"Ako ovaj blok namjerava isključiti SDA iz vlasti, mi ćemo morati tražiti druga rješenja", rekao je Izetbegović.

Ponovio je da bi SDA željela cijeli bh. blok uz sebe, a da se na nivou države BiH podrazumijeva da u vlast ulaze HDZ i SNSD. Kako kaže, korektno je i mudro da pobjedničke stranke naprave koaliciju.

"Mi smatramo da izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije izvršen u skladu s Poslovnikom o radu. To ćemo vjerovatno problematizirati pred Ustavnim sudom FBiH", kazao je Izetbegović.

Komšić je kazao da na nivou BiH postoji mogućnost da se prave i druge kombinacije, čak i da SNSD ne bude dio vladajuće većine.

On je rekao da bi se moglo desiti da u Klubu Hrvata Parlamenta FBiH bude dovoljna većina bez HDZ-a da se izaberu predsjednik i potpredsjednici FBiH, ali da je potrebno sačekati odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH.