BiH
210

Izetbegović: Srbija više ne bi trebala šikanirati građane BiH

Piše: N. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, pozdravio je odluku vlasti Švicarske o izručenju Nasera Orića BiH.

"Pozdravljam odluku švicarskog pravosuđa o izručenju Nasera Orića BiH. Smatram je jedinom ispravnom i pravičnom. Žao mi je što je Švicarska dozvolila da bude upletena od strane Srbije u ovako negativan splet okolnosti, ali nam je drago da je švicarski pravni sistem pokazao neutralnost i ekspeditivnost", rekao je Izetbegović na konferenciji za medije povodom odluke švicarskih vlasti da Orić bude izručen BiH.

On je dodao da je BiH, unatoč svom kompliciranom ustavnom uređenju, uspjela zaštitit svog građanina i očuvati integritet svog sudskog sistema.

"U posljednjih 15 dana samo moj kabinet je poduzeo 11 aktivnosti u funkciji oslobađanja Orića. Cijenim da je posljednja bila i presudna a to je iniciranje da Tužilaštvo BiH, putem Ministarstva pravde BiH, zatraži i oficijelno izručenje Orića BiH. Tužilaštvo je reagovalo efikasno i profesionalno kao i Ministarstvo pravde BiH i rezultat je tu", rekao je Izetbegović.

Napomenuo je i da se kroz ovaj predmet dokazalo da se građanima BiH za eventualno počinjeno krivično djelo u BiH može suditi samo u našoj zemlji.

"Od početka smo smatrali da su pravda i pravo na našoj strani. Propao je još jedan pokušaj srbijanskog pravosuđa da unatoč potpisanim sporazumima i protokolima koji su na snazi, nakon iskustava sa slučajevima Ganić i Divjak, bespotrebno i nanovo šikanira naše građane. Srbija više ne bi trebala na ovakav način da pokušava da se odnosi prema svojim susjedima. Posebno je neprihvatljiv ovakav tretman heroja odbrane Srebrenice uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida. Ovim je bespotrebno izgubljen momentum koji smo imali u poboljšanju odnosa između BiH i Srbije kao i bošnjačkog i srpskog naroda", rekao je Izetbegović.

Dodao je da ne zna kada će Orić biti predat vlastima BiH kao ni kakav će biti njegov status nakon dolaska u BiH. Na pitanje zašto se čekalo da se zahtjev za izručenje Orića BiH švicarskim vlastima pošalje i zadnji čas, Izetbegović je rekao da je njegov kabinet na vrijeme inicirao i da ne zna zašto se čekalo ali da je bitan konačni ishod.