{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Restriktivni vizni režim je prepreka za ekonomsku saradnju

S
25.12.2013. u 18:22
6
67
Izetbegović: Restriktivni vizni režim je prepreka za ekonomsku saradnju
6
Izetbegović: Restriktivni vizni režim je prepreka za ekonomsku saradnju
Restriktivni vizni režim između BiH i većine islamskih država predstavlja ozbiljnu prepreku za unapređenje ekonomske saradnje, ocijenjeno je u razgovoru člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa ambasadorima islamskih zemalja akreditovanih u BiH.
Restriktivni vizni režim otežava protok ljudi i kapitala, a time i razvoj turizma, trgovine i priliv investicija iz ovih država u BiH.

Izetbegović je danas u Predsjedništvu BiH u Sarajevu upriličio radni ručak sa ambasadorima islamskih zemalja akreditovanih u BiH, a razgovarano je o političkim i ekonomskim odnosima, naročito o konkretnim mjerama koje je potrebno preduzeti radi unapređenja ekonomske saradnje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se i pored navedenih administrativnih prepreka povećava broj turista koji dolaze u BiH iz ovih država u posljednjih nekoliko godina, a naročito iz zemalja Zaljeva.

On je dodao da prioritetno treba raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta BiH da privuče i zaštiti strane investicije, posebno kroz pojednostavljivanje administrativnih i regulatornih procedura, te unapređenje okvira, uslova i ambijenta za sigurno i nesmetano poslovanje stranih investitora u BiH.

Izetbegović je ocijenio da "neodgovorne i neargumentovane izjave pojedinih zvaničnika u BiH koje u negativan kontekst stavljaju dolazak turista i investitora iz islamskih zemalja, nanose štetu međunarodnom ugledu i interesima BiH".

U tom kontekstu još jednom je ponovio poziv vladama, građanima i investitorima iz navedenih zemalja da dođu i posluju u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: