BiH
2

Izetbegović se susreo s Williamom Hagueom

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u Londonu s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom.

Izetbegović je informisao Haguea o statusu razgovora koji se trenutno vode pod okriljem Evropske komisije, odnosno komesara za proširenje EU Štefana Fuelea, o implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci. Sagovornici su se složili da bi rješenje ovog pitanja imalo ogroman značaj za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, te da stoga bh. politički lideri u narednim danima treba da ulože maksimalne napore da se postigne dogovor.

Hague je potvrdio spremnost Velike Britanije da na bilateralnom i multilateralnom planu nastavi pružati svu potrebnu podršku Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija, ističući da Velika Britanija pridaje posebnu važnost što skorijem pristupanju BiH NATO savezu, te da, u tom smislu, želi da se što brže riješi pitanje knjiženja vojne imovine i aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO.

Izetbegović je izrazio snažan interes za liberalizaciju viznog režima Velike Britanije prema državljanima Bosne i Hercegovine, ocijenivši da bi takav potez, između ostalog, značajno doprinio jačanju bilateralnih odnosa, naročito ekonomske saradnje, između dvije zemlje.

Ministar Hague je istakao da će nadležne institucije Velike Britanije ovo pitanje nastaviti aktivno razmatrati u predstojećem periodu.

Izetbegović i Hague su ovom prilikom razmotrili ideju o razvoja „Tehnološkog grada“, odnosno parka visoke tehnologije u Sarajevu, po uzoru na sličan projekat koji se trenutno razvija u Londonu, a u kojem bi se angažovali mladi bosanskohercegovački stručnjaci na istraživanju, inovaciji i razvoju takozvanih visokih tehnologija, kao na primjer informacione tehnologije, što bi imalo za cilj da spriječi „odliv mozgova“ iz naše zemlje, dalo šansu mladim bh. stručnjacima, doprinjelo razvoju poduzetništva i povećanju konkurentnosti bh. ekonomije.

Izražena je spremnost da se u narednom periodu ispitaju i razrade mogućnosti realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir prakse i iskustva iz Velike Britanije, SAD-a, Izraela i drugih zemalja gdje postoje slični takvi projekti.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je u proteklom periodu došlo do značajnog unapređenja regionalne saradnje i bilateralnih odnosa zemalja u regiji zapadnog Balkana, te da je od izuzetne važnosti da se sve zemlje regije međusobno podržavaju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Izetbegović se zahvalio Hagueu za podršku i značaj koji britanska vlada, i Hague lično, daju obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i pravdi i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regiji, pri tome naročito ističući pomoć koju je britanska vlada pružila da se 11. jula 2013. godine u Londonu po prvi put obilježi Dan sjećanja na žrtve Srebrenice.

Razgovarno je i o „Inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu“ koju je ministar Hague pokrenuo u okviru britanskog predsjedavanja G8, a koja za cilj ima da se iskorijeni korištenje seksualnog nasilja kao instrumenta ratovanja, te da se pravdi privedu osumnjičeni za seksualno nasilje tokom konflikta. Naglasivši važnost ove incijative, naročito za žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je podržao i pohvalio ovu inicijativu, ističući da je u toku 68. zasjedanja Generalne skupštine UN-a Bosna i Hercegovina podržala Deklaraciju o prevenciji seksualnog nasilja u konfliktu koju je predložila Velika Britanija.

Na sastanku su također razmijenjena mišljena o aktuelnim procesima i dešavanjima u islamskom svijetu. Izetbegović je rekao da historijska iskustva Bosne i Hercegovine mogu ponuditi vrijedne lekcije vezano za izazove s kojima se islamski svijet danas suočava, naročito u razumijevanju i rukovođenju različitošću i promjenama. Istakao je da evropski muslimani, koji su u direktnom kontaktu sa zapadnom kulturom, imaju posebnu ulogu i moraju dati svoj doprinos u poboljšanju odnosa i razumijevanja između Zapada i islamskog svijeta, te pronalaženju funkcionalnog amalgama islamskih i zapadnih vrijednosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.