Predsjedništvo SDA
614

Izetbegović: Reakcije na moju izjavu o ostavljanju BiH u amanet Erdoganu su cjepidlačenja

Piše: E. S. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Centrali SDA u Sarajevu danas je održana sjednica Predsjedništva SDA poslije koje se novinarima obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Izetbegović je komentarisao reakcije na njegovu izjavu da je njegov otac Alija Izetbegović ostavio predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu ostavio Bosnu u amanet.

"To su cjepidlačenja, jer šta je amanet nego briga? ostaviti nekome nešto u amanet znači ostaviti mu brigu nad nečim. Evropska unija i pojedine zemlje Evrope dale su snažnu podršku BiH i obnašale amanet. Islamske zemlje pružile su ogromnu pomoć, a moj rahmetli otac jeste prepoznao jednog nadolazećeg lidera i dao mu lično BiH u amanet, dakle zaduženje da on lično ne zaboravi takve obaveze. Pogledajte na kakav način amanet obnašaju Srbija i Hrvatska, koliko često srpski ili hrvatski lideri odu u zagreb ili Beograd. I onda se ova izjava izjava izvuče pincetom i cijepa na četvero", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako se inače Bošnjacima dešavaju takve stvari i objasnio to primjerom trotoara ispred Predsjedništva BiH.

"Da nismo popravili trotoar rekli bi da ne znamo ni to uraditi, a kada to uradimo onda je to tema u zemlji koja ima mnogo ozbiljnih problema. Priča o amanetu je slična stvar", rekao je.

Govorio je i o mogućim koalicijama i narednim predizbornim potezima ove stranke,

"Kada je završio rat koalirali su oni koji su ratovali međusobno jer drugačije ne mogu doći do vlasti. Ono što je izazvalo druge stranke protiv SDA je zanemarivo. naravno da će svi koalirati sa SDA kada ona bude imala snažan koalicioni kapacitet, a rema ispitivanjima IPSOS-a je očigledno da će ona to imati", rekao je dodajući kako SDA jedino neće koalirati s Radončićem.

"Mislim da je vrijeme da Bošnjaci prekinu svaku vrstu koalicije s njim. Dali smo mu puno šansi, on je osoba s kojom ne bih nikada koalirao", rekao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje koga iz SDA vidi kao kandidata za člana Predsjedništva BiH Izetbegović je rekao:

"Kao kandidata za člana Predsjedništva BiH vidim premijera na državnom nivou Denisa Zvizdića, zatim Šefika Džaferovića i Safeta Softića te potpredsjednika SDA Adila Osmanovića.Ostali su malo mlađi i mislim da bi bilo koji od njh četverice mogao obnašati posao koji trenutno radim."

Osim toga, Izetbegović je rekao kako je SDA na ovoj sjednici utvrdila svoj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji poštuje Ustav FBiH i odluke Ustavnog suda FBiH, a u prodecuru će ga uputiti nakon okončanja procedure o prijedlogu HDZ-a.

Također, Predsjedništvo SDA osudilo je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS-a.

"Ova rezolucija koju je usvojila NSRS predstavlja nož u leđa, kršenje Dejtonskog sporazuma i novi udar na suverenitet BiH. Ta rezolucija je isključivo državno pitanje i zato neće imati nikakve efekte ali ne treba podcjeniti njene posljedice na odnose u zemlji", rekao je Izetbegović.

Pozvao je sve parlamentarne stranke da podrže izmjene Zakona o akcizama koji, kako je naglasio, enma alternativu kada je u pitanju izgradnja cestovne strukture i ekonomski razvoj BiH.

"Za SDA je prihvatljivo samo ono rješenje u kojem će se javno i otvoreno naglasiti da će se povećanje za putarinu oristiti isključivo za gradnju puteva i autoputeva", rekao je.

Predsjedništvo SDA tražilo je da se Vlada KS angažuje kako bi se iznašlo konačno rješenje o vodosabdjevanju u Kantonu Sarajevo.

"Pozivamo sve zastupnike Predstavničkog doma u Parlamentu FBiH da usvoje potrebne odluke za realizaciju finansijskih aranžmana u vezi sa sarajevskim i visočkim vodovodom", rekao je.