O "spin majstoru"
31

Izetbegović o Dodiku: Hvala mu što je podržao akcize, nadam se da će podržati i budžet

Piše: I. Č.
Bakir Izetbegović
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanja novinara na današnjoj konferenciji za medije, osvrnuo se, uz ostalo, na ulogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Hvala gospodinu Miloradu Dodiku što je pomogao akcize, koje su za funkcionalnu državu, nadamo se da će pomoći i u vezi s usvajanjem budžeta za 2018. godinu", kazao je Izetbegović.

Na pitanje vezano za izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, Izetbegović je kazao da je Dodik "majstor spina".

"RS zaostaje u odnosu na FBiH. Ne možete zatvoriti oči pred činjenicama. Dodik dobro živi, ali kako ljudi žive u ovom jednostavnijem entitetu. Oni nemaju ni kantona, ni problema s odnosima s Hrvatima", istakao je Izetbegović.

Prema Izetbegovićevim riječima, nesuglasice na Balkanu su završene.

"Ja to govorim u ime SDA. Osim ako sprski političari ne misle drugačije. Mi nikad ništa nismo pokretali u tom smislu", rekao je Izetbegović, dodavši da bi lider SDA sa svima njima mogao biti u dobrim odnosima.

"Nek prave mostove gdje god hoće. Mi gledamo interese vlastite zemlje i vlastitog naroda", naveo je Izetbegović.

Naveo je da članovi Predsjedništva BiH zastupaju različite interese i pokušavaju ih približiti jedne drugima, bez suvišnih riječi, bez emocija...

"Međunarodna zajednica je nama prepustila na upravljanje Bosnom i Hercegovinom i oni se ne miješaju. Malo je Wigemark pomogao u vezi s akcizama, ali inače se ne miješaju", istakao je Izetbegović.

Naveo je da kad je o SDA riječ, nikada neće proizvesti probleme u ovoj državi i nikad nećemo dozvoliti da jedan metar ode "tamo".

Na pitanje o rješavanju pitanja u vezi s izborom hrvatskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da ne mogu ignorisati Dejton.

"U vezi s Domom naroda u Federaciji, Ustav FBiH se mora poštovati. Ali kada je riječ o izboru hrvatskog člana Predsjedništva, to su vrlo teške stvari, pa i sama provedbe odluke 'Sejdić-Finci'. To je sila koncepta, u Dejtonu je to majstorski riješeno. Ne možete zabraniti građanski koncept", istakao je Izetbegović.

Na pitanje o koalicijama naveo je da one nažalost nisu bile u onoj mjeri funkcionalne kako su trebale biti i svako tu snosi svoj dio odgovornosti pa i Savez za promjene.

"Da ove stranke nije bilo stvari bi bile puno gore. Ovo je napravljeno na osnovu velikih napora naših ljudi. To narod zna. Situacija nije nešto dobra, ali će biti lošija ako ne bude ove strukture u njoj", kazao je Izetbegović.