BiH
2

Izetbegović: Razum će prevladati, presuda će biti implementirana

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Onima koji žele dobro BiH nimalo ne odgovara trenutno stanje kada je u pitanju implementacija presude "Sejdić-Finci" i napredak BiH ka EU - kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Dodao je da će sitni i sebični interesi na kraju koštati i one koji se njima vode.

"Ne mogu se ni oni ostvariti ako ne bude ostvaren opći interes za građane ove zemlje. Mislim da će razum prevladati i da će presuda biti implementirana uskoro", istakao je Izetbegović.

Pojasnio je da implementacija presude nije nimalo jednostavan posao.

"Nije lako naći formulu koja sviju zadovoljava, ali smatram da će svi, uskoro, napraviti korak naprijed", rekao je.

Mišljenja je da BiH ovim nije napravila "deset koraka unazad", ali da je činjenica da stojimo u mjestu.

"Frustrirajuće je gledati kako svi oko nas napreduju ka EU, a mi stojima na istom mjestu. Ali, ne idemo nazad jer baza napretka, proces pomirenja, neupitno ide naprijed. Za BiH je normalno da ljudi u njoj žive zajedno", zaključio je Izetbegović.

Ponovio je da će u Beograd otići i sam ukoliko treba, ali pod pretpostavkom da je poziv za posjet još uvijek otvoren.

"Treba pomoći ljudima, posebno predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, da sagledaju ulogu Srbije u prošlosti BiH na istinit način. Treba im pomoći da shvate ustavni poredak BiH u kojoj nema više država i da se suoče s presudama za genocid u Srebrenici te konačno prihvate istinu", poručio je Izetbegović.

Bolji odnosi se, naglasio je, grade na istini i pravdi, a ne na laži.

"Dobrica Ćosić je govorio da je laž mnogo puta spašavala Srbe. To naprosto nije istina. Laž je da laž može spasiti bilo koga. To bih otišao da kažem Nikoliću, ako sam još uvijek dobrodošao u Beograd", kazao je Izetbegović.