{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Republike Italije Federicu Mogherini

24.7.2014. u 16:27
6
21
Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Republike Italije Federicu Mogherini
6
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaželio je dobrodošlicu ministrici vanjskih poslova Republike Italije Federici Mogherini, koja boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u svojstvu predstavnice zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Ističući da je Bosna i Hercegovina uvijek bila dio Evrope i da je njena budućnost čvrsto vezana za Evropu, predsjedavajući Izetbegović je zatražio odlučniji angažman Evrope putem pristupa koji uzima u obzir specifičnosti Bosne i Hercegovine, kako bi se ubrzao proces njene integracije u Evropsku uniji.

"Predsjedavajući Izetbegović smatra da bi najbolji pristup bio da Evropska unija našoj zemlji odmah odobri status kandidata i otpočne pregovore o pristupanju, a da sve neophodne reforme, uključujući i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, postanu predmet pristupnih pregovora u okviru odgovarajućih pregovaračkih poglavlja", navodi se u saopštenju.

Ministrica Mogherini je istakla da Republika Italija podržava stabilizaciju, demokratske procese i reforme koje Bosna i Hercegovina preduzima na putu prema euroatlantskim integracijama, te da želi vidjeti BiH, i cijelu regiju jugozapadnog Balkana, kao članicu Evropske unije.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi veoma dobri i da BiH i Italija dijele istu viziju budućnosti Zapadnog Balkana i Jadransko-jonske regije.

Naglašena je obostrana želja za jačanjem ekonomskih odnosa, kao i kulturne i obrazovne saradnje.

"Predsjedavajući PBiH Izetbegović je ovom prilikom zahvalio i za pomoć koju je Italija pružila našoj zemlji neposredno nakon prirodne nesreće, kao i za finansijska sredstva od milion eura koja je Italija obećala na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu", dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali, u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića savjetnica za vanjsku politiku Neda Lazarević, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik za vanjsku politiku Davor Vuletić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: