{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Republike Italije Federicu Mogherini

24.7.2014. u 16:27
6
21
Izetbegović primio ministricu vanjskih poslova Republike Italije Federicu Mogherini
6
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zaželio je dobrodošlicu ministrici vanjskih poslova Republike Italije Federici Mogherini, koja boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u svojstvu predstavnice zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.
Ističući da je Bosna i Hercegovina uvijek bila dio Evrope i da je njena budućnost čvrsto vezana za Evropu, predsjedavajući Izetbegović je zatražio odlučniji angažman Evrope putem pristupa koji uzima u obzir specifičnosti Bosne i Hercegovine, kako bi se ubrzao proces njene integracije u Evropsku uniji.

"Predsjedavajući Izetbegović smatra da bi najbolji pristup bio da Evropska unija našoj zemlji odmah odobri status kandidata i otpočne pregovore o pristupanju, a da sve neophodne reforme, uključujući i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, postanu predmet pristupnih pregovora u okviru odgovarajućih pregovaračkih poglavlja", navodi se u saopštenju.

Ministrica Mogherini je istakla da Republika Italija podržava stabilizaciju, demokratske procese i reforme koje Bosna i Hercegovina preduzima na putu prema euroatlantskim integracijama, te da želi vidjeti BiH, i cijelu regiju jugozapadnog Balkana, kao članicu Evropske unije.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi veoma dobri i da BiH i Italija dijele istu viziju budućnosti Zapadnog Balkana i Jadransko-jonske regije.

Naglašena je obostrana želja za jačanjem ekonomskih odnosa, kao i kulturne i obrazovne saradnje.

"Predsjedavajući PBiH Izetbegović je ovom prilikom zahvalio i za pomoć koju je Italija pružila našoj zemlji neposredno nakon prirodne nesreće, kao i za finansijska sredstva od milion eura koja je Italija obećala na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu", dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali, u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića savjetnica za vanjsku politiku Neda Lazarević, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik za vanjsku politiku Davor Vuletić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: