BiH
1

Izetbegović: Pobjeda na brdu Žuč je čudo bosanskog otpora

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim braniteljima danas je na brdu Žuč obilježen 8. juni, Dan Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Na spomen-obilježju Hair česma na brdu Žuč cvijeće su položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, delegacija Oružanih snaga BiH i Drugog rendžerskog pješadijskog puka OSBiH, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, delegacija Grada Sarajevo, predstavnici Općine Novo Sarajevo, Udruženja Prva slavna 111. viteška brigada Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novi Grad, Udruženja Maloljetni borci Armije RBiH Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja Druga viteška brigada Novi Grad Sarajevo i drugi.

Oko 1.500 posjetitelja su se zajedničkim druženjem i satom historije podsjetili na važan događaj iz bliske prošlosti.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisjetio se riječi svog oca, prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića koji je prije 17 godina kazao da je pobjeda na brdu Žuč čudo bosanskog otpora.

"Te riječi su istina. Čudo je kako su ovi nenaoružani borci napali dobro naoružanu armiju koja je bila spremna na brutalne stvari i uspjeli da je poraze", objasnio je Izetbegović.

Čudo je, dodao je, i šta su ti ljudi izdržali nakon toga, jer je bilo dana kada je na brdu Žuč palo i po 4.000 granata te se mijenjao opis brda.

"Njihova spremnost na takvu patnju, ponos, dostojanstvo je ono što je položilo temelje BiH. Ti temelji su zacementirani tom patnjom i njihovom krvlju te poslali poruku neprijateljima da ne dolaze u BiH. Njihova krv, pomiješana s ovom zemljom garantuje mir u BiH", naglasio je Izetbegović.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da je bitka za Žuč među prvim bitkama u kojima je Armija RBiH pobijedila u okolini Sarajeva te pokazala da se ipak neprijatelj može pobijediti.

"Ova bitka ima veliki simbolički značaj. A naša općina ove godine kao i prethodnih nastoji da sjećanje na bitku za brdo Žuč ostaje u memoriji naše djece", zaključio je Efendić.

Predstavnik Druge viteške brigade Nedžad Bublin Čupo kazao je da ga današnji dan vraća u prošlost te budi uspomene na borce koji su dali živote za BiH.

"S ovog mjesta je krenula odbrana Sarajeva. Naš grad smo branili viteški i herojski te poštivajući sve zakone i konvencije međunarodnog prava o ratu. Ovdje smo branili dobro od zla", naglasio je Bublin.

Ratni komandant na Žuči i dobitnik "Zlatnog ljiljana" Salko Hajdarević kazao je da se na današnji dan desila veličanstvena pobjeda i uspjeh pripadnika Teritorijalne odbrane, a kasnije Armije RBiH.

"Dva bataljona iz 13. novosarajevske brigade bila su angažovana za ovaj prostor s pripadnicima Združenih vogošćanskih odreda. Tog dana su na tom pravcu napravljeni vrlo značajni rezultati. Imali smo podstrek da pripadnici Armije RBiH stvore samouvjerenje u sebe da možemo i moramo izdržati i spriječiti agresora da u cijelosti okupira našu domovinu", istaknuo je Hajdarević.

Dodao je da je ovo priča o 13. novosarajevskoj brigadi, koja je zatim prerasla u Prvu motorizovanu brigadu te da ne umanjuje značaj drugih jedinica.

"Zahvaljujući herojstvu golorukih mladića u patikama te bez naoružanja i municije uspjeli smo poraziti agresora koji je imao jaka artiljerijska utvrđenja s bunkerima na pozicijama koji su nemilosrdno razarali grad Sarajevo neposrednom paljbom", prisjetio se Hajdarević.

Kazao je da je prostor brda Žuč natopljen krvlju najboljih sinova Armije RBiH.

"Više od 450 boraca je dalo život, a oko 1.200 boraca je bilo teško ranjeno. Ne dam na njih, ne dam njihov ponos. Kad se spomene Prva motorizovana brigada, grad Sarajevo se treba ustati i pokloniti se", kaže Hajdarević.