BiH
10

Izetbegović osudio Nikolićevu izjavu o "Srbiji i RS kao dvije srpske države"

Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović osudio je izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, datu nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, kada je taj događaj okarakterizirao kao sastanak "najodgovornijih ljudi dvije srpske države".

Iz Izetbegovićevog kabineta je za agenciju Anadolija saopćeno da je "protokolarna aktivnost koja je pratila beogradski sastanak urađena sa očiglednom namjerom da se ovaj događaj tretira kao susret dvojice državnika jednakog statusa".

"Ovakav odnos predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića prema Bosni i Hercegovini je neodgovoran i neprimjeren diplomatskoj praksi. Nikolić morao bi znati da ne postoje nikakve 'dvije srpske države' i kao odgovoran državnik se ponašati u skladu s tom činjenicom. Bosanskohercegovački entitet RS nema nikakve elemente državnosti prema međunarodnom pravu i prema svom Ustavu je multietničan", stoji u saopćenju iz Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i poručuje da bez obzira na naziv entiteta Republika Srpska on pripada svim konstitutivnim narodima - Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, i svim građanima, i kao takav je samo dio države Bosne i Hercegovine.

"Normalizacija odnosa i bolja saradnja sa Bosnom i Hercegovinom trebao bi biti interes Republike Srbije, ali i njena neizbježna obaveza na putu integriranja u Evropsku uniju. Izjave predsjednika Nikolića kojima dovodi u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, genocid u Srebrenici ili ulogu pojedinih optuženika za ratne zločine mogu samo nanijeti štetu zemlji na čijem je čelu i usporiti započete procese pomirenja i normalizacije u regiji", poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.