BiH
52

SBiH: Tomislav Nikolić svojim izjavama ugrožava mir u regionu

Klix.ba
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom razgovora sa delegacijom RS-a o Kosovu izjavio "da je RS jedna od srpskih država ". Ovakve izjave Tomislava Nikolića ozbiljno ugrožavaju mir u regionu, navode u Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

"Ako se ovim stavom u Bosni i Hercegovini traži kompenzacija za Kosovo, onda je to otvoren put ka destabilizaciji stanja u regionu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća i na ranije izjave Tomislava Nikolića o 'negiranju presude o genocidu u Srebrenici, i kako Bosna i Hercegovina polako umire pred našim očima'. Gospodine Nikoliću, Bosna i Hercegovina je država sa međunarodno priznatim kontinuitetom, suverenitetom i teritorijalnim integritetom, a RS je administrativni aranžman - entitet u oviru države Bosne i Hercegovine. Zabrinjavajući je izostanak reakcije članova Predsjedništva BiH na ovakve nedobronamjerne izjave koje negiraju Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopćenju SBiH-a.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da bi bilo ponižavajuće da članovi Predsjedništva BiH posjete Srbiju krajem aprila i sastanu se sa predsjednikom susjedne države, ukoliko on javno ne objasni svoje izrečene stavove.