OSBiH
313

Izetbegović: Nikome nećemo dopustiti da nas uljuljkuje lažima i zaboravom

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na svečanosti obilježavanja Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni u Rajlovcu poručio je da se danas obilježava četvrt stoljeća otkako su najbolji, najspremniji i najodlučniji među nama, hrabro stali u odbranu države.

"Armija Republike Bosne i Hercegovine se borila za svete ciljeve – za nezavisnost i slobodu, za opstanak našeg naroda u vlastitoj zemlji. Bosna i Hercegovina je napadnuta, brutalno, od udruženog agresora. Prihvatili smo tu neravnopravnu borbu, jer je našoj državi i našem narodu prijetio nestanak. Pod udarom višestruko nadmoćnih vojnih i paravojnih snaga, patrioti Bosne i Hercegovine smogli su snage i pameti da pruže žilav otpor. Uprkos svim blokadama, izolaciji, embargu na naoružanje, razaranju privrede i masovnim pokoljima kojima smo bili izloženi od početka agresije na našu domovinu, Armija je rasla, razvijala se i jačala. Iz nedovoljno organiziranog i skoro nenaoružanog naroda, u uvjetima potpune logističke blokade, izrasla je dominantna vojna snaga", istakao je u svom govoru Izetbegović.

On je podsjetio da je u prvim mjesecima otpora Armija bila brana snagama čiji cilj je bio da nas brzo slome, a da je potom uspostavila vojnu ravnotežu i izrasla u silu koja oslobađa.

"Ta snaga je izvirala iz naroda i njegove želje da odbrani slobodu i stvori Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi njeni građani, na svakom pedlju od Une do Drine, od Save do mora, uživati jednaka prava. Uspjesi Armije Bosne i Hercegovine, njena stalna vojna inicijativa, su bili faktori presudni za zaključenje mira. Armija se svjesno i savjesno borila za univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti: štitila je narod i državu, borila se za nemoćne i nezaštićene, sprečavala rušenje vjerskih i kulturnih objekata bez obzira kome su pripadali. Upravo to joj je osiguralo naklonost i podršku velikog broja pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda i zemalja svijeta. Ta podrška i danas je prisutna, i veoma je važna za budućnost Bosne i Hercegovine", poručio je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je i da "mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama" i da sjećanje daje snagu da se odupremo svim pritiscima.

"Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi. Mi nikada nećemo zaboraviti za koje ciljeve smo se borili. Ta borba bila je časna. U sukobu koji nam je bio nametnut imali smo snage, ne samo da se odbranimo, nego i da obuzdamo mržnju. Za generacije koje dolaze dužni smo stvoriti osnovu za stabilnu budućnost, ali i prenijeti im istinu o našoj borbi za slobodu, za državu i opstanak naroda koji nije pokleknuo pred silom, prijetnjama i zločinom. Kao svi mudri narodi, gradit ćemo mir, i u miru uvijek biti spremni da odbranimo svoj opstanak, identitet, čast i dostojanstvo. Čuvat ćemo taj mir koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i krvlju najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Bit ćemo uvijek budni i na oprezu. Nikome nećemo dopustiti da nas uspavljuje i uljuljkuje lažima i zaboravom. Jednako tako, čuvat ćemo i tradiciju otvorenosti, zajedništva i tolerancije koju baštinimo, gradeći na osnovama istine, pravde i uzajamnog poštovanja dobrosusjedske odnose, integracije unutar Bosne i Hercegovine, i integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kojoj našom kulturom i historijom težimo i pripadamo", rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Spomenuo je i važne korake na putu integracije u NATO i Evropsku uniju, te rekao da je proces evropskih i evroatlantskih integracija najefikasnije sredstvo za postizanje modernih demokratskih standarda, izgradnju konkurentne tržišne ekonomije i jačanje našeg ekonomskog razvoja.

"Bosna i Hercegovina može i mora biti spona između istoka i zapada, što nam naša historijska i kulturna baština omogućava, i na što nas naša tradicija obavezuje. Takvu budućnost, sigurnu i stabilnu, gradit ćemo zajedničkim snagama. U tim naporima koji predstoje, presudnu ulogu ima i 2. pješadijski puk Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine, čiji pripadnici baštine, nastavljaju i nadograđuju tradiciju Armije Bosne i Hercegovine, njeno naslijeđe ponosa i slave. Časno i odgovorno, pripadnici vašeg puka u zemlji, ali i mirovnim misijama širom svijeta, čuvaju sigurnost i podižu ugled naše države. Vaša odlučnost i vaša budnost jeste zalog mirne i slobodne budućnosti za sve. U to ime svima vama čestitam 25. godišnjicu Armije Republike Bosne i Hercegovine i 12. godišnjicu 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", kazao je Izetbegović.

Ceremoniji obilježavanja prisustvovali su visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, predstavnici međunarodnih vojnih organizacija u BiH i vojnodiplomatskog kora akreditiranog u BiH, predstavnici boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.