"Stojimo 10 dana"
85

Izetbegović najavio dolazak vakcina u BiH: Mislim da će u prvoj polovini marta krenuti isporuka

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas, između ostalog, i o nabavci vakcine za našu zemlju, prebacivši odgovornost na COVAX, ali i na Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Izetbegović je ovom prilikom postao još jedan od bh. političara koji je najavio skori dolazak vakcina u našu zemlju, opet bez preciziranja tačnog datuma, a rekao je i da "nije dobro" ovo što je BiH doživjela od COVAX mehanizma.

"Trebalo je da se pobrinu da vakcinu dobiju na vrijeme i države s manjim utjecajem, koje su platile vakcinu. Siguran sam da je bilo problema sa njihove strane jer zašto nam šalju pismo 22. februara, u vrijeme kad je uveliko trebalo da isporučuju Bosni i Hercegovini stotine hiljada doza vakcina. Zašto tad pismo da moramo izdati neke dopunske dokumente i garancije, u odnosu na COVAX", pita se Izetbegović.

Dio krivice Izetbegović je prebacio i na nosioce vlasti u našoj zemlji, jer umjesto da, kako je kazao, Ministarstvo civilnih poslova BiH, istog dana dopuni dokumente, traže saglasnost entiteta.

"Sljedeće je do nas, stojimo deset dana. Ali bit će te stvari prevaziđene i mislim da će u prvoj polovini marta konačno krenuti isporuka vakcina za BiH, optimističan je Izetbegović.

Kako je najavio, članovi Predsjedništva razgovarat će ovih dana i sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

"Sve države u istom vremenu, traže istu stvar. Tada mora doći i do problema, da oni koji imaju više utjecaja jednostavno prije dođu do vakcine i u većem broju", naglasio je je Izetbegović.

Podsjećamo, naša zemlja još uvijek nije krenula u proces vakcinacije, a kako smo ranije danas objavili, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra dolazi u službenu posjetu Sarajevu i donosi određenu količinu vakcina koju će Srbija donirati BiH.

Uz 20 hiljada ruskih vakcina Sputnik V, koje su stigle u manji bh. entitet danas i dvije hiljade prošlog mjeseca, ovo će biti jedine doze vakcina protiv koronavirusa koje su do sada stigle u našu zemlju.