BiH
293

Izetbegović na Summitu 100: Osjećam se dužnim da odam počast Srbima koji su ubijeni na Kazanima

Piše: Er. M.
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U predsjedničkom panelu na Summitu 100 u Sarajevu, a koji je naslovljen kao "Dogovor za novo doba", učestvuju predsjednici Srbije, Crne Gore, Slovenije, Albanije, Makedonije, Kosova kao i članovi Predsjedništva BiH.

Svoje riječi ponudili su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Kosova Hashim Thaci i predsjednik Slovenije Borut Pahor. Domaćin regionalnim liderima bio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je na pitanje u pogledu povjerenja u regiji kazao da proces pomirenja ide u pravom smjeru i da ne ide dovoljno brzo, ali da je trend pozitivan. On je ocijenio kako je jedan od tih padova bila i 2015. godina.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je kako su ovakvi susret na kojim se nalaze lideri s Balkana prilika da jedni drugima iskreno kažu šta misle još posebno ako je to potpomognuto ljudima iz biznisa.

Izetbegović je kazao i da je "real biznis temelj za vođenje politike" dodajući kako nepovjerenje ima duboke korijene u ovom dijelu Evrope, a tome najboje govori historija sukoba i ratova.

"Svi imaju svoje frustracije i razloge za nepovjerenje. Moramo napraviti pozitivnu spiralu koja je puno sporija. Pomirenje mora bit iskren i intenzivan kontakt. Moramo prepoznati probleme drugih, a bit lider znači stavit se i u cipele drugih, a ne robovati emociji vlastite grupe", kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da to traži hrabrost, a da se balkanski lideri obično zatvaraju u svoj virtualni svijet i napadaju druge.

On je kazao kako Predsjedništvo BiH nije dovoljno učinilo kada je u pitanju pomirenje u BiH. Kazao je da je aktuelni saziv imao u planu da zajedno sa vjerskim liderima obiđu stratišta pripadnika sva tri naroda, on je dodao i da se osjeća lično dužan Sarajlijama Srbima koji su ubijeni na Kazanima da im oda počast te da će to i uradit.

„A svi smo neke greške uradili. To moramo priznati. Mi u BiH imamo 300 hiljada praznih kuća i stanova, najbolji dio stanovništva nam odlazi. Svađe su kao saharin, one hrane narod i njegovu emociju, ali ga lažno hrane. Treba reći istinu i potrudit se da se takve stvari nikada ne ponove“, rekao je Izetbegović te zaključio kako je cilj političara da rade na izgradnji infrastrukture i razvoju privrede.

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je kako mu je drago što svi učesnici procesa Brdo-Brijuni složni da su evropske i NATO integracije od bitnog značaja za perspektivu država i generalno regiona.

On je rekao i kako se postavlja pitanje šta ako zbog odluka u Briselu taj proces proširenja EU bude produžen, odnosno da li to pravi ozbiljne probleme u vezi s mjerama sigurnosti i blagostanja.

„Moj odgovor je da to nije dobro. EU trebati imati snagu da održi proces proširenja, ali ako bi i došlo do toga da proces bude duži, ovakav vid saradnja država u regiji onemogućuje siuacije koje bi oštetile sigurnost i saradnju u regionu“, kazao je Pahor.

Pahor je zaključio kako Slovenija nije zemlja bez problema te da će s vremenom u EU doći do strukturalnih promjena, ali da će se Slovenija truditi da odgovori na te promjene.

„Naš je interes da u regiji bude stabilnost i ekonomska saradnja. U suprotnom slučaju mi imamo probleme, ali i narodi sa kojima smo mi prijatelji u regiji, a smo prijatelji sa svima“, zaključio je Pahor.

Uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ovogodišnji Summit 100 održava se pod nazivom "Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine".