BiH
2

Izetbegović: Krize i sukobi u nekim dijelovima Evrope tiču se svih nas

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obratio se prisutnima na Samitu šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Sofiji.

"Kao što dobro znate, Balkan je regija gdje historija često stvara preteško breme. Ali ono što možemo i hoćemo da radimo, jeste da razvijamo bliske odnose sa susjednim zemljama i šire, na osnovu uzajamnog uvažavanja i zajedničkog interesa. Bosna i Hercegovina u regiji zauzima položaj jedne od ključnih država, i mi razvijamo blisko partnerstvo sa svim zemljama u regiji. Budućnost ove regije je u integraciji, u najboljem interesu svih zemalja kojih se to tiče. Bosna i Hercegovina istinski cijeni značaj Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u prbližavanju zemalja od Jadranskog i Crnog mora do Jonskog mora i Sredozemlja, i rješavanju važnih pitanja kroz više od dvije decenije. Ovaj proces dokazao je svoju trajnu vrijednost, od ishodišta u Sofiji 1996. pa do skorašnjih aktivnosti pod vodstvom bugarskog predsjedanja. Cijelo to vrijeme udruživali smo snage da kreiramo bolju atmosferu i da koordiniramo stvari od značaja za uzajamnu saradnju, kako bismo postigli zajednički cilj – stabilnost i napredak naših država", naveo je Izetbegović na početku obraćanja.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ostaje veoma odlučna da nastavi s jačanjem regionalne saradnje u svim oblastima.

"Uspješna regionalna saradnja je od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog okruženja, koje je ključni uvjet ekonomskog razvoja. Čvrsto sam uvjeren da imamo kapacitet i volju da udružimo snage i omogućimo da Jugoistočna Evropa postane primjer uspješne regionalne saradnje, infrastrukturne uvezanosti, i prijateljskih odnosa. Prije dva dana Predsjedništvo BiH bilo je domaćin susretu lidera u Sarajevu u okviru procesa Brdo - Brijuni, uz učešće predsjednika Italije kao počasnog gosta. Ovaj Summit bio je prilika da se dijalog na najvišem nivou iskoristo kako bismo dali dodatni podstrek jačanju regionalne saradnje i procesa integracije u EU. Mi na regionalnu saradnju gledamo i kao na solidnu pripremu za naše buduće aktivnosti unutar EU. Želio bih da vas podsjetim da 'Sarajevska deklaracija' usvojena 21. Aprila 2004. naglašava regionalnu saradnju kao osnov politike EU u regiji Jugoistočne Evrope", rekao je Izetbegović.

I sama EU izgrađena je na temelju regionalne saradnje u strateškim oblastima, naglasio je član Predsjedništva BiH i dodao da članstvo u EU BiH vidi kao priliku za trajan mir, stabilnost, sigurnost i napredak za sve građane.

"Evropa kao kontinent, pa i naša regija, suočava se s brojnim izazovima; nasilni ekstremizam, radikalizam i terorizam, kršenje ljudskih prava – sve su to stvari koje se tiču svih nas. Evropska sigurnost i stabilnost pitanje su koje shvatamo ozbiljno. Krize i sukobi u nekim dijelovima Evrope tiču se svih nas, i mi se iskreno nadamo da će ovi sukobi biti razrješeni blagovremno i mirno. Međutim, moramo biti i svjesni da su neki od ovih izazova, poput ogromne migracije izbjeglica na putu ka sjeveru i zapadu kroz naše države izazovi koji na kušnju stavljaju ne samo našu političku volju da sarađujemo, već i samu našu ljudskost. Bosna i Hercegovina nije se našla na putu ovom ljudskom talasu. Ali smo bili dovoljno blizu da zapazimo i shvatimo razmjere ovih dešavanja. Mnogo je ljudi u našim zemljama imalo u prošlosti iskustvo traženja skloništa od nasilja. Iz te bismo činjenice trebali izvući pouku skromnosti. I trebali bismo dati sve od sebe da koordiniramo svoje napore na rješavanju te krize", kazao je Izetbegović.

Dodao je da su u okviru procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), sve zemlje preuzele regionalnu inicijativu za uspostavu regionalne samostalnosti u domenu širenja mira, sigurnosti, dobrosusjedske saradnje i ekonomskog razvoja.

"Suštinska svrha naših nastojanja je da za sobom ostavimo nestabilnost, sukobe i kolektivnu apatiju iz prošlosti, kako bismo postali ravnopravan partner EU. Put za razvoj odnosa i širenje saradnje u regiji vodi preko izgradnje povjerenja, favoriziranja ekonomskih veza, rješavanja sukoba putem kompromisa i razvoja zajedničkih projekata u strateškim područjima razvoja. Regiji i ljudima u njoj potrebno je više povjerenja, a ono mora narastati organski, na nivou baze, kako bi imalo sveobuhvatan efekat. Uvjeren sam da je ovaj proces nepovratno krenuo, ali mu treba vremena, a vrijeme neće čekati ni na kog. Niti će čekati na naš poluotok, bogat i raznolik kulturom, historijom, prirodnim resursima i nadarenim ljudima, ali usprkos svemu sklon upadanju u kliše 'balkanizacije'. Povjerenje je jedini trajan recept za 'debalkanizaciju' Balkana", rekao je Izetbegović.

Da bi se povjerenje izgradilo, Izetbegović smatra da je suštinski značajno da se komunicira, što češće i što iskrenije, i bilateralno i multilateralno.

"SEECP je vodeći forum za politički dijalog u regiji, i trebali bismo ispuniti njegovu svrhu osiguravajući da se čuje glas regije o svim pitanjima od značaja. Bosna i Hercegovina ima jasan i snažan interes u pridruživanju stabilnoj i naprednoj Evropskoj Uniji. BiH je odnjegovala mnoge oblike koegzistencije u različitosti, poput multietničke solidarnosti i razumijevanja, kroz stoljeća naše burne historije. Središnje vrijednosti EU odgovaraju nasljeđu koje crpimo iz pozitivnih aspekata i perioda naše prošlosti. Na mnogo načina, model zajedničkog života koji se razvio u BiH prethodnica je savremene EU. Stoga je članstvo u EU vrhunski prioritet vanjske politike i strateški cilj BiH. U Briselu 15. februara podnijeli smo aplikaciju za članstvo u EU. Naš cilj je da postanemo država-kandidat EU do kraja 2017. Radit ćemo na tome da ispunimo preostale uvjete, kako bi Vijeće EU pozitivno razmotrilo našu aplikaciju što je prije moguće i proslijedilo je Evropskoj komisiji. Mi već vršimo institucionalne pripreme da Komisiji ponudimo neophodne odgovore, nakon što primimo upitnik Evropske komisije. Naš cilj kojem se unaprijed radujemo jeste pozitivan Avis. Naposljetku, želim Bugarskoj kao zemlji koja predsjedava SEECP čestitati na jednogodišnjem mandatu predsjedavanja, i izraziti želju da predstojeće predsjedanje Hrvatske bude uspješno", zaključio je Izetbegović.