vijesti
51

Brok: Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji

FENA
Elmar Brok (Foto: FENA)
Elmar Brok (Foto: FENA)
Bosna i Hercegovina treba ispuniti tri uvjeta do juna da bi se dobio pozitivan odgovor u vezi s podnesenom bh. aplikacijom za članstvo u Evropskoj uniji i donijele druge potrebne odluke da bi BiH dobila status kandidata 2017. godine.

Rečeno je to na pres-konferenciji upriličenoj nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i delegacije Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) predvođenom Elmarom Brokom.

Ta tri uvjeta su: uspostavljanje usaglašenog mehanizma koordinacije putem kojeg bi BiH s EU mogla razgovarati usaglašenim glasom, drugi je objava rezultata popisa stanovništva, a treći trgovinska adaptacija Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između BiH i EU.

Foto: FENA
Foto: FENA

Kako je istaknuto, ova posjeta došla je u trenutku kada je objavljena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva, provedenog 2013. godine, u skladu sa zakonom i preporukama Međunarodnog monitoring tima i predviđenim rokovima.

Zvizdić je ocijenio da takav razvoj događaja pokazuje kredibilitet i spremnost BiH da pravovremeno odgovori na svoje obaveze i da bh. građanima i Evropskoj uniji pošalje poruku da postoji spremnost da se ustrajno radi na zadacima koji su pred državom na putu ka EU.

Razgovarao je i o provedbi ekonomske Reformske agende, a rečeno je i da je tehnička prilagodba SSP-a u završnoj fazi te je Zvizdić izrazio nadu da će u narednim sedmicama biti usaglašen i tekst mehanizma koordinacije evropskih integracija.

Denis Zvizdić (Foto: FENA)
Denis Zvizdić (Foto: FENA)

"Time će se steći preduvjeti da Vijeće donese zaključak kojim će se dati nalog EU da počne pripremati upitnik za BiH kao naredni važan korak koji nas vodi ka našem cilju za ovu i narednu godinu, a to je dobijanje kandidatskog statusa BiH", pojasnio je Zvizdić.

Brok je danas izrazio uvjerenje da "Bosna i Hercegovina pripada u Evropsku uniju", a posebno je ocijenio važnim implementaciju Reformske agende da bi se privukle nove investicije koji bi povećale stopu zaposlenosti, što je za njega jedan od ključnih pitanja u BiH.

Govoreći o adaptaciji trgovinskog dijela SSP-a, Brok je naglasio da je to važno ne samo u smislu odnosa između BiH i Hrvatske nego u smislu pristupa BiH tržištu EU te je izrazio nadu da će se iskoristiti sve mogućnosti takvog tržišta što će biti prednost za ekonomski razvoj zemlje.

Brok je još kazao da je EU svjesna da složena struktura i ustavno uređenje BiH otežava, odnosno usporava donošenje zajedničkih rješenja, ali je mišljenja da su zajednička rješenja pravi odgovor na probleme iz prošlosti.

Podsjetio je da se EU i cijela ta ideja ne temelji na pojedinačnoj zaštiti prošlosti nego na izgradnji zajedničke budućnosti koja se temelji na zajedničkim interesima, na kraju izražavajući nadu da će se uspjeti u izgradnji stabilne BiH kao dijela stabilne EU.