Teme budžet i Vijeće ministara
0

Izetbegović: Na sljedećem sastaku veće šanse za dogovor

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić najavio je da će se lideri šest političkih stranaka (SDA, SDP BiH, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD, SDS) okupiti na sastanku 28. decembra u Sarajevu na kojem će razgovarati o budžetu BiH i formiranju novog Vijeća ministara BiH.

S tim u vezi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je danas da su šanse za postizanje dogovora ovoga puta veće od prethodnih susreta, jer, kako tvrdi, postignuti su kompromisi o ključnim pitanjima za BiH.

"Nisam prevelik optimista da će se BiH i njeni građani konačno izvući iz ove krize nakon tog sastanka, međutim ni to nije isključeno", kazao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara da je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao Predsjedništvo BiH da predloži Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH mandatara za novi saziv Vijeća ministara, Izetbegović naglašava da bh. Predsjedništvo to može učiniti svakoga dana, ali da taj mandatar neće dobiti potrebnu većinu u parlamentu.

"To smo već jednom učinili. Isto se desilo i s državnim budžetom, a sve zbog nepostojanja dogovora među stranačkim liderima", podsjeća Izetbegović i dodaje da bi se tim još jednim propalim pokušajem podcrtala loša situacija u BiH.

Kako kaže, to je razlog zbog kojeg Predsjedništvo BiH čeka da se stranački lideri dogovore i predlože mandatara koji će dobiti potrebnu većinu od 22 glasa u državnom parlamentu, ali i potrebnu entitetsku većinu.