{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović: Moramo stimulisati mlade da se vrate na selo

27.5.2015. u 11:24
1.237
367
Izetbegović: Moramo stimulisati mlade da se vrate na selo
1.237
Izetbegović: Moramo stimulisati mlade da se vrate na selo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prilikom jučerašnjeg obraćanja na 6. kongresu Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, novoizabrani predsjednik SDA, kazao je da je SDA do sada imala markantne lidere, ali da to liderstvo nije bilo osnovni razlog za okupljanje ljudi kao u mnogim drugim strankama.
"SDA nikada nije bila društvo jednog lica, nikad se nije zvala po pojedincima kao mnoge druge stranke. Esdeaovke i esdeaovci su se okupili oko ideje, spremni na predano služenje narodu, na žrtvu“, kazao je Izetbegović.

On je dodao da se rukovodstvo stranke nakon smrti Sulejmana Tihića trudilo da se dogovara, sarađuje, da ostvari jedinstvo stavljajući rivalstva u drugi plan, da za svakog vrijednog i sposobnog nađu mjesto i ulogu, da na najodgovornije pozicije u stranci i državi postave najsposobnije kadrove, te da reaguju pravovremeno i odlučno.

"Nalazili smo pravi odgovor na sve izazove. Ozbiljnom, odlučnom, odgovornom politikom smo stabilizirali prilike u zemlji i od naroda bili nagrađeni uvjerljivim pobjedama na lokalnim izborima 2012. i opštim 2014. godine“, rekao je Izetbegović.

Istakao je da je razlog nastanka i trajanja SDA borba za ravnopravnost i dostojanstvo Bošnjaka, odnosno borba za dobro uređenu državu koja će im garantovati sigurnost.

On je podsjetio da na brdovitom i hirovitom Balkanu narod koji je iskusio toliko ratova, nasilja i smrti u posljednjih sto godina, toliko otimačine imovine i nasilnog protjerivanja, takvu količinu diskvalifikacije, negiranja i poniženja, mora imati snažnu i trajnu političku snagu koja će štititi njegovo pravo na život, na mir, na imovinu, slobodu, posebnost i ravnopravnost.

Izetbegović je kazao da su Bošnjaci mali, ali dobar i vitalan narod koji se izborio za pravo na suverenitet i vlastiti identitet nakon pola milenija služenja tuđim državama i vojskama, vjekovnog egzistiranja u tuđoj sjeni.

"Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost. Mladi masovno žele napustiti BiH i to će realizovati oni najsposobniji među njima. Oni čiji ćemo gubitak najviše osjetiti. Evropskim zemljama nedostaju stotine hiljada kvalifikovanih radnika, mladih i zdravih. Evropa će nam dati IPA fondove, ali će nam uzeti ono što je daleko vrednije, u šta smo mi uložili mnogo više. Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili.

On smatra da su dva akutna problema koja razjedinjuju Bošnjake i oduzimaju im snagu, i koja se moraju rješavati hitno, opasna politička i vjerska mimoilaženja koja vode u radikalizaciju i konflikte.

"Radit ću u ime SDA na tome da međusobno sukobljeni Bošnjaci u interesu naroda i države obustave sukobe, odnosno da ih svedu na nivo pozitivnog rivalstva koje se može opravdati demokratskim potrebama i vrijednostima. Potreban nam je prekid sukoba, a zatim i unutarbošnjačko pomirenje, što uključuje i pomirenje u ratu međusobno sukobljenih krajiških Bošnjaka“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je pitanje vjerske radikalizacije u svijetu, koja se prenosi i na BiH, postalo krupno vjersko, ideološko, političko i sigurnosno pitanje.

"Bošnjaci će morati ponovo braniti svoju vjeru, ali ovaj put ne od agresivnog ateizma, već od nasilnog ekstremizma koji se poziva na islam. Taj ekstremizam remeti međunacionalne i međudržavne odnose u regiji Balkana. Do njegove pojave nikada niko od muslimana u BiH nije učinio ništa slično onome što je učinjeno povratničkoj hrvatskoj porodici u Konjicu, što je učinjeno terorističkom akcijom u Bugojnu, ili terorističkim napadom na ambasadu SAD-a u Sarajevu“, kazao je Izetbegović.

Novoizabrani predsjednik SDA smatra da pojava ekstremizma u BiH očigledno nije izraz spontanog procesa, nego izraz organizovanog djelovanja i finansiranja s ciljem da se u BiH krivnja za međunacionalne tenzije i narušavanje sigurnosti prebaci na Bošnjake, te da ideolozi koji rade protiv opstojnosti države Bosne i Hercegovine dobiju opravdanje za svoje stavove i utjecaje.

Izetbegović je prokomentarisao i odnose Bošnjaka i Srba riječima da ta dva naroda stotinama godina žive zajedno i da će se to i nastaviti.

"Usamljeni glas razuma Nataše Kandić, Žena u crnom i male grupe intelektualaca iz Beograda konačno je pojačan izjavama utjecajnih srbijanskih političara. Nadu ulijevaju izjave Čedomira Jovanovića, Ivice Dačića, a naročito Aleksandra Vučića, predsjednika srbijanske vlade i najutjecajnije srbijanske političke stranke. I on ukazuje na činjenice koje nam svima stoje pred očima, da živimo i da ćemo živjeti zajedno i da samo zajednički možemo napredovati“, rekao je Izetbegović.

On je jučer kazao i da je u Bosni i Hercegovini sazrela kritična masa utjecajnih srpskih političara koji žele mir, stabilnost, bolji život svih građana.

"Sa predsjednicima SDS-a, PDP-a i NDP-a smo potpisali koalicioni sporazum na bazi kojeg je formirana vlast na državnom nivou. U preambuli Sporazuma smo se obavezali da ćemo isključiti svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa“, podsjetio je Izetbegović.

Dodao je da SDA neće zatvarati oči pred sramnom presudom Vrhovnog suda Srbije kojom je rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, kao ni pred raznovrsnim pritiscima kojima su i dalje izloženi Bošnjaci koji su se vratili u RS, a naročito pred Dodikovim prijetnjama referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Izetbegović je dodao da SDA nudi Hrvatima zajednički život, a ne život jednih pored drugih.

"Hrvati su najmalobrojniji narod u BiH. Spremni smo raditi na kreiranju posebnih mehanizama kojim bi se njihova prava zaštitila. Neodgovornost i greške pojedinih ljevičarskih stranaka, koje su koristile brojnije bošnjačko ili srpsko biračko tijelo kako bi Hrvatima izabrali predstavnike u državnim institucijama, ne smiju se ponoviti i trebaju biti sistemski onemogućene. Jednako tako tražimo da se prevaziđe segregacijska praksa koju trpe Bošnjaci i Srbi u lokalnim sredinama BiH u kojim vladajuću poziciju imaju vodeće hrvatske političke stranke“, poručio je Izetbegović, te zaključio riječima da će i taj cilj s Božijom pomoći, u doglednoj budućnosti i ostvariti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: