{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ajanović: Treba nam sloga; Izetbegović: Biramo prvog među jednakima, a ne šefa

Piše: N. N./Klix.ba
26.5.2015. u 14:35
23
125
Ajanović: Treba nam sloga; Izetbegović: Biramo prvog među jednakima, a ne šefa
23
Komisija za izbor centralnih organa stranke saopćila je kako za predsjednika stranke postoje tri verifikovana kandidata, a to su Irfan Ajanović, Bakir Izetbegović i Šemsudin Mehmedović. Ovim redoslijedom kandidati su i predstavili svoje programe prisutnim delegatima te zatražili njihovo povjerenje.
Irfan Ajanović je rekao da njegovo obraćanje neće biti standardno, već nešto nadahnutije i toplije.

On je na početku svog obraćanja istakao da je za njega današnji dan značajan, ne samo zbog kongresa, već i kao dan kojim se obilježava 25. godišnjica postojanja i djelovanja najbolje i najuspješnije stranke u BiH. Ajanović se prisjetio i dana osnivanja stranke, kao i programskih ciljeva koji su još tada određeni.

"Glavni odbor me kandidirao za predsjednika učinivši mi osobnu čast“, dodao je Ajanović. Za njega su prioritetni zadaci bili i ostali osnivački dokumenti i rezolucije SDA te svi dokumenti usvojeni na prethodnim kongresima.

"Ko god bude predsjednik bit će obavezan sa svim drugim organima stranke dosljedno i odgovorno provoditi sve dokumente. Ako ja budem izabran, to će biti moj program. Bio ja nakon kongresa predsjednik ili samo obični aktivista zalagat ću se za slogu i jedinstvo jer samo takvi možemo provesti usvojene dokumente“, rekao je Ajanović.

Bakir Izetbegović se, nakon pozdrava prisutnima, zahvalio svima koji su ga kandidirali.

"Biti kandidat za predsjednika stranke koja je po mnogo čemu prva u BiH ispunjava me ponosom i zadovoljstvom“, rekao je Izetbegović.

On je istakao da je SDA u posljednjih 25 godina uradila u BiH sve bitno što će historija pamtiti, od otvaranja demokratskih procesa, odbrane BiH, uspostavljanja mira, obnove zemlje do predvođenja reformskih procesa.

"Strukturu SDA čine posebni ljudi koji su sve navedeno imali snage završiti“, istakao je Izetbegović.

On je rekao da SDA nikada nije bila društvo jednog lica te da se nikada nije zvala po svojim predsjednicima kao druge stranke.

"SDA nikada neće imati šefa stranke, već prvog među jednakima“, rekao je Izetbegović.

U nastavku obraćanja rekao je da su se SDA-ovci okupili oko ideje spremni na služenje narodu i na žrtvu.

"Ako budem izabran učinit ću sve što je u mojoj moći da to povjerenje opravdam“, istakao je Izetbegović.

Prisjetio se i rada u posljednje dvije godine, otkako je vođenje stranke preuzeo od Tihića.

"Ozbiljnom, odlučnom i odgovrnom politikom smo stabilizirali stanje u zemlji te smo za to nagrađeni izbornom pobjedom“, rekao je dodavši da propaganda koja je nastojala prikazati da je za sve loše kriva SDA nije uspjela te se svojim kreatorima vratila kao bumerang.

Izetbegović se osvrnuo i na predložene dokumente rekavši da će programska deklaracija trasirati rad stranke u naredne četiri godine, a usvojeni dokumenti su odgovor na vrijeme koje je pred SDA.

On se prisjetio i vremena osnivanja stranke i ciljeva i prioriteta usvojenih tada, rekavši da su oni skoro isti. Pozdravio je sve prisutne te je rekao da mu je drago da danas na kongresu vidi mnoga onih koji su učestvovali u osnivanju stranke.

Izetbegović je u nastavku govorio o stanju Bošnjaka rekavši da su dva akutna problema opasna politička i vjerska razilaženja koja se moraju prevazići.

"Pojedini lideri postali su teret i generator krize umjesto da budu motor razvoja“ rekao je Izetbegović obećavši da će raditi na smanjivanju rivalstva i na unutarbošnjačkom pomirenju, što uključuje i pomirenje krajiških Bošnjaka.

Osvrnuo se i na nasilni ekstremizam koji se poziva na islam.

"Bošnjaci će ponovo morati braniti svoju vjeru, sada ne od agresivnog ateizma već od ekstremizma“, smatra Izetbegović.

O odnosima sa Srbima rekao je da su Bošnjaci i Srbi stoljećima živjeli zajedno i da će se to i nastaviti.

"Vijek ratova, moramo nadomjestiti vijekom mira“, rekao je Izetbegović, a istaknuo je i da ga raduju sve češći glasovi iz Srbije koji nude istinski dijalog, od kojih je najznačajniji glas Aleksandra Vučića.

"Imao sam ozbiljan sastanak s Vučićem i dogovorili smo da se pređe s riječi na konkretna djela“, rekao je Izetbegović.

Što se tiče odnosa s Hrvatima rekao je da će učiniti sve da ti odnosi budu što bolji.

"Neodgovornost i greške pojedinih ljevičarskih stranaka koje su koristile mnogobrojnost Bošnjaka ne smiju se ponoviti i trebaju biti sistemski onemogućene“, rekao je on.

Bakir Izetbegović je citirao i svog oca govoreći da je nacionalni program Bošnjaka država Bosna i Hercegovina.

"Naš cilj je BiH, država zakona i prava, suverena, prosperitetna, zemlja bujajuće privrede, visokih ekoloških standarda, privlačna za turiste, države moderne administracije, vrhunskih škola i univerziteta i članica EU i NATO-a. Ta i takva BiH je cilj SDA i nacionalni program i taj cilj ćemo u doglednoj budućnosti i ostvariti“, zaključio je svoje obraćanje Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: