{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakir Izetbegović nakon pobjede: Utakmica je bila fer i zanimljiva

26.5.2015. u 17:31
187
192
Bakir Izetbegović nakon pobjede: Utakmica je bila fer i zanimljiva
187
Bakir Izetbegović, novi predsjednik SDA, nakon izborne pobjede na 6. Kongresu SDA u obraćanju medijima je rekao da je počašćen izborom za predsjednika.
"Utakmica je bila fer i na momente zanimljiva. Preostaje da ono što smo obećali i zacrtali u sljedećem mandatnom periodu i uradimo, ako Bog da", rekao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje je li vrijeme za demokratizaciju SDA po principu "jedan čovjek, jedan glas", Izetbegović je rekao kako Kongres nije podržao Mehmedovića i njegove prijedloge.

"Da je vrijeme, Šemso Mehmedović bi osvojio 80, a ne 20 posto glasova pa bismo onda išli u tom smjeru s demokratizacijom. Dobro je da je ovo stranka u kojoj može biti protukandidat koji može i takve stvari da kaže. Mislim da je pretjerao i da stvari ne stoje kako je to on kazao. Ali dobro je da imamo stranku u kojoj se to može slobodno kazati", smatra Izetbegović.

U svom radu Izetbegović će se kao predsjednik SDA fokusirati na odnose unutar BiH.

"Odnosi Bošnjaka spram sebe i svojih vrijednosti, ali i odnos Bošnjaka sram osnovnih vrijednosti kao što su država, ali i druga dva naroda s kojima žive. Pomirenje je mukotrpni ali najbitniji proces u BiH i na Balkanu. Iz njega će proizaći politička volja, a iz političke volje bolji ambijent za investicije, strani kapital i sve ono što nas vuče iz ove loše situacije. Imamo dobre šanse da u tom smjeru idemo. Imamo dobre odnose s Hrvatskom i sve bolje odnose sa Srbijom. Imamo i jednu kritičnu masu srpskih političara u BiH koji žele da okrenu leđa konfliktu i da rade za bolju BiH zajedno s nama. Imamo snažnu podršku, odnosno vjetar u leđa, od strane EU i mislim da možemo ići ubrzano ka reformama i članstvu u EU", zaključio je Izetbegović.

On je odbacio navode kako su pojedini procesi bili u zastoju jer se čekao kongres SDA.

"To je zamjena teza. Sjednice Vlade FBiH su odgađane jer neki nisu željeli da dođu iz svojih razloga", rekao je.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: