{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakir Izetbegović nakon pobjede: Utakmica je bila fer i zanimljiva

26.5.2015. u 17:31
187
192
Bakir Izetbegović nakon pobjede: Utakmica je bila fer i zanimljiva
187
Bakir Izetbegović, novi predsjednik SDA, nakon izborne pobjede na 6. Kongresu SDA u obraćanju medijima je rekao da je počašćen izborom za predsjednika.
"Utakmica je bila fer i na momente zanimljiva. Preostaje da ono što smo obećali i zacrtali u sljedećem mandatnom periodu i uradimo, ako Bog da", rekao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje je li vrijeme za demokratizaciju SDA po principu "jedan čovjek, jedan glas", Izetbegović je rekao kako Kongres nije podržao Mehmedovića i njegove prijedloge.

"Da je vrijeme, Šemso Mehmedović bi osvojio 80, a ne 20 posto glasova pa bismo onda išli u tom smjeru s demokratizacijom. Dobro je da je ovo stranka u kojoj može biti protukandidat koji može i takve stvari da kaže. Mislim da je pretjerao i da stvari ne stoje kako je to on kazao. Ali dobro je da imamo stranku u kojoj se to može slobodno kazati", smatra Izetbegović.

U svom radu Izetbegović će se kao predsjednik SDA fokusirati na odnose unutar BiH.

"Odnosi Bošnjaka spram sebe i svojih vrijednosti, ali i odnos Bošnjaka sram osnovnih vrijednosti kao što su država, ali i druga dva naroda s kojima žive. Pomirenje je mukotrpni ali najbitniji proces u BiH i na Balkanu. Iz njega će proizaći politička volja, a iz političke volje bolji ambijent za investicije, strani kapital i sve ono što nas vuče iz ove loše situacije. Imamo dobre šanse da u tom smjeru idemo. Imamo dobre odnose s Hrvatskom i sve bolje odnose sa Srbijom. Imamo i jednu kritičnu masu srpskih političara u BiH koji žele da okrenu leđa konfliktu i da rade za bolju BiH zajedno s nama. Imamo snažnu podršku, odnosno vjetar u leđa, od strane EU i mislim da možemo ići ubrzano ka reformama i članstvu u EU", zaključio je Izetbegović.

On je odbacio navode kako su pojedini procesi bili u zastoju jer se čekao kongres SDA.

"To je zamjena teza. Sjednice Vlade FBiH su odgađane jer neki nisu željeli da dođu iz svojih razloga", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: