BiH
0

Izetbegović i Čović primili ambasadore zemalja članica EU

FENA
Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili ambasadore 28 zemalja članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru Evropske unije, na čelu s predsjedavajućim Walterom Stevensom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo posjetom visoke delegacije EU, ocijenivši je ohrabrujućom porukom EU i potvrdom podrške BiH na putu ka EU. Izrazili su uvjerenje da će put BiH ka EU krenuti novom dinamikom, i da će se jednim glasom iz BiH poslati poruka EU o predanosti BiH integraciji u EU.

Također su pozdravili novi pristup EU, koji je nedavno inicirian od ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, te izrazili nadu da će sve države članice EU dati podršku za taj novi pristup.

Izrazili su čvrsto opredjeljene da novoizabrane vlasti krenu u sprovođenje potrebnih reformi i da se obavežu na ispunjavanje definisanih uslova u okviru novog pristupa EU. Istakli su da stranke koje će formirati vlast daju najviši prioritet aktivnostima na sprovođenju potrebnih reformi i ispunjavanju uslova za napredak u procesu EU integracije, te da će te reforme biti ključni elementi programa rada novoformiranih vlada na svim nivoima.

Podcrtali su da je ključno da BiH sa EU partnerski dogovori inicijalnu agendu reformi, naročito socio-ekonomskih mjera koje će omogućiti ekonomski rast i zapošljavanje i čiji pozitivan efekat će osjetiti građani, što podrazumijeva i vladavinu prava, poboljšanje funkcionalnosti državnog aparata i odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili nadu da će prilikom najavljene posjete potpredsjednice Evropske komisije i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini, otpočeti dijalog oko narednih koraka u okviru novog pristupa EU.

Ambasadori predstavnici zemalja članica EU čestitali su članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo, poželjeli uspjeh u radu i saradnji sa EU, te izrazili podršku Evropske unije na putu napretka BiH ka EU.