BiH
8

Izetbegović: Čović je razgovarao s Radončićem o ulasku SBB-a u vlast, ne znam detalje

Piše: N. N.
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom SBiH Amerom Jerlagićem rekao je da dogovor sa SBiH nije prekršen te da koalicija nije upitna.

Izetbegović je rekao da imenovanjem nekih privremenih upravljačkih struktura nije prekršen dogovor sa SBiH.

On je potvrdio da će SBiH dobiti poziciju ministra energetike, industrije i rudarstva, kao i neke druge pozicije u ovom sektoru, ali ne cijeli sektor.

Također, Izetbegović je rekao da će sve stranke koje ulaze u vlast dobiti po jednu ministarsku poziciju.

On je dodao i da bi bilo dobro da se koalicija proširi i sa HDZ-om 1990 jer je to narodnjačka stranka s kojom su imali potpisan sporazum i prije izbora.

Što se tiče ulaska SBB-a u vlast Izetbegović kaže da je Čović imao neke razgovore s Radončićem, ali da ne zna detalje.

"Svako ko podržava reformsku agendu dobrodošao je", rekao je Izetbegović, ali je izrazio sumnju da bi tolika koalicija mogla funkcionirati.

Što se tiče rekonstrukcije Vijeća ministara BiH Izetbegović je rekao da SDA neće podržati izbacivanje Saveza za promjene iz Vijeća ministara te je dodao da Čović nije direktno najavio rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

"Ova nova koalicija u FBiH će podržati trenutni saziv Vijeća ministara BiH i ja ne vidim alternativu Savezu za promjene", rekao je Izetbegović.

Izetbegović se kratko osvrnuo i na najavu grupe zastupnika SDA u ZD PS BiH da će formirati neku "Bolju SDA". On smatra da se radi o zrelim ljudima koji imaju mjesta u SDA te da neće napraviti takav potez.