BiH
2

Izetbegović će uložiti amandmane na Nacrt budžeta institucija BiH

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića analizira Nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu koji je prije dva dana usvojilo Vijeće ministara BiH.

Kako saznaje Fena iz Kabineta predsjedavajućeg, sljedeća sjednica Predsjedništva BiH najvjerovatnije će biti održana u drugoj polovini naredne sedmice.

"S velikom izvjesnošću se može očekivati da će predsjedavajući Izetbegović uložiti određene amandmane na Nacrt budžeta", rečeno je Feni. Inače, danas je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rečeno da on neće podržati Nacrt budžeta usvojen na Vijeću ministara BiH.

Njegov savjetnik za medije Damir Bećirović je izjavio da Komšić neće podržati Nacrt budžeta bez izmjene Ustava BiH, jer ako prođe ovakav budžet to će značiti smanjenje plaća svima osim funkcionerima u insitucijama državne vlasti.

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta, o njemu se sada treba izjasniti Predsjedništvo BiH. Prema Nacrtu budžeta, najavljeno je smanjenje plaća za 4,5 posto državnim službenicima, te su uposlenici SIPA-e i Granične policije najavili moguće štrajkove.