20. godina od formiranja odreda "Lasta"
9

Izetbegović: Armija BiH nije pobijedila, ali je sačuvala obraz

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U prostorijama Građevinskog fakulteta u Sarajevu danas je prigodnim kulturno-zabavnim programom obilježena 20. godišnjica od formiranja Oreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, obraćajući se preživjelim pripadnicima ove jedinice, njihovim porodicama, kao i porodicama poginulih boraca te drugim gostima, kazao je da je "Lasta" jedinica u koju se tokom agresije na BiH moglo potpuno pouzdati te da su njeni pripadnici bili svjetao primjer časne i poštene borbe za svoju domovinu.

Armija BiH, kako je dodao Izetbegović, u proteklom ratu nije pobijedila, izvukla je vojni remi, ali je sačuvala "čist obraz", iako su joj mnogi analitičari davali male šanse protiv znatno vojno nadmoćnijeg agresora.

" Dvadeset godina koje smo prošli je najteži put koji je BiH prošla u svojih hiljadu godina postojanja, ali mi smo ljudi bez druge, alternativne države i zato moramo imati više strpljenja i sloge i međusobnog poštovanja", poručio je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Lasta" je formirana 15. maja 1992 godine, a kroz ovu jedinicu, kako je danas rečeno, prošlo je 400 osoba, dok se njih 56 nikada nije vratilo svojim porodicama, najrođenijima i drugovima iz jedinice.

Toliki broj poginulih, prema riječima Šahbaza Bajraktarevića, predsjednika Udruženja pripadnika Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", dovoljno govori o složenosti i težini pred njih postavljenih i izvršavanih zadataka, kao i ukupno oko 50 ratnih priznanja koja su neki dobili i posthumno.

Ratni komandant "Laste" Rusmir Mrković istaknuo je da je „Lasta" bila multietnička jedinica sastavljena od pripadnika sve tri etno grupe u BiH i da je branila sve građane. Dodao je da je veoma značajno to što pripadnika "Laste" nema ni u Hagu ni u bilo kakvim kriminalnim dosjeima.

Druženju i evociranju uspomena velikog broja pripadnika "Laste" , uz posebno posvećenu pažnju prema članovima porodica poginulih i umrlih boraca, prethodila je posjeta grobljima i mezarlucima te postrojavanje svih preživjelih pripadnika jedinice.

Svečanom obilježavanju 20. godišnjice od formiranja "Laste", uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i ratni ministri unutrašnjih poslova Jusuf Pušina i Bakir Alispahić, pripadnici drugih ratnih jedinica te drugi gosti.

Na kraju ceremonije najistaknutijim članovima "Laste" dodijeljena su i određena priznanja.