{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?

S
21.5.2013. u 16:02
2
3
Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?
2
Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?
Vijeće ministara BiH odobrilo je Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) 455.500 KM iz tekuće budžetske rezerve za nabavu hardverske i softverske opreme i pograničnih propusnica.
Vijeće ministara BiH je podržalo Idejni projekt za izdavanje pograničnih dokumenata IDDEEA sa Hrvatskom, koji će sadržavati elektronski element i bit će rađeni u tri jezičke varijante.

IDDEEA će preduzeti aktivnosti kako bi izdavanje pograničnih propusnica počelo u roku od 70 dana, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

S ciljem provođenja Akcionog plana prevazilaženja posljedica ulaska Hrvatske u EU, Vijeće ministara BiH je zadužio Upravu za indirektno oporezivanje da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora i Ministarstvom komunikacija i transporta, predloži rješenje za završetak svih radova potrebnih za funkcionisanje graničnih prelaza Bijača i Bosanska Gradiška.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koja uključuje set mjera u vezi s problematikom napuštenih životinja.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donesen je Pravilnik o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata kojim se vrši proces postupnog usklađivanja ove oblasti s legislativom EU.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između BiH i Saudijske Arabije.

Ovaj prijedlog će Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen resorni ministar Nikola Špirić.

Cilj projekta je unapređenje univerzitetskog obrazovanja i obezbjeđivanje studentima mogućnost za različite udžbenike putem izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, a vrijednost granta je 82,5 miliona saudijskih rijala (oko 16,9 miliona eura).

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kine o statusu bilateralnih ugovora, koji će Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen resorni ministar Zlatko Lagumdžija.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Kina produžavaju važenje 11 bilateralnih sporazuma, dok će prestati važiti 13 sporazuma zaključenih od 1957. do 2009. godine.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajedničko tijelo za realizovanje Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5C.

Na današnjoj sjednici donesena je odluku o imenovanju Osmana Topčagića, šefa Odsjeka za EU u Sektoru za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH, za nacionalnog koordinatora BiH za strategiju EU za regiju Dunava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: