{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?

S
21.5.2013. u 16:02
2
3
Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?
2
Izdavanje pograničnih propusnica za ulazak Hrvatsku za 70 dana?
Vijeće ministara BiH odobrilo je Agenciji za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) 455.500 KM iz tekuće budžetske rezerve za nabavu hardverske i softverske opreme i pograničnih propusnica.
Vijeće ministara BiH je podržalo Idejni projekt za izdavanje pograničnih dokumenata IDDEEA sa Hrvatskom, koji će sadržavati elektronski element i bit će rađeni u tri jezičke varijante.

IDDEEA će preduzeti aktivnosti kako bi izdavanje pograničnih propusnica počelo u roku od 70 dana, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

S ciljem provođenja Akcionog plana prevazilaženja posljedica ulaska Hrvatske u EU, Vijeće ministara BiH je zadužio Upravu za indirektno oporezivanje da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora i Ministarstvom komunikacija i transporta, predloži rješenje za završetak svih radova potrebnih za funkcionisanje graničnih prelaza Bijača i Bosanska Gradiška.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koja uključuje set mjera u vezi s problematikom napuštenih životinja.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donesen je Pravilnik o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata kojim se vrši proces postupnog usklađivanja ove oblasti s legislativom EU.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju za Saudijski grant za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između BiH i Saudijske Arabije.

Ovaj prijedlog će Ministarstvo finansija i trezora BiH dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen resorni ministar Nikola Špirić.

Cilj projekta je unapređenje univerzitetskog obrazovanja i obezbjeđivanje studentima mogućnost za različite udžbenike putem izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, a vrijednost granta je 82,5 miliona saudijskih rijala (oko 16,9 miliona eura).

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kine o statusu bilateralnih ugovora, koji će Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen resorni ministar Zlatko Lagumdžija.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Kina produžavaju važenje 11 bilateralnih sporazuma, dok će prestati važiti 13 sporazuma zaključenih od 1957. do 2009. godine.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o imenovanju predstavnika BiH u Zajedničko tijelo za realizovanje Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5C.

Na današnjoj sjednici donesena je odluku o imenovanju Osmana Topčagića, šefa Odsjeka za EU u Sektoru za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH, za nacionalnog koordinatora BiH za strategiju EU za regiju Dunava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: