Vijeće ministara BiH
0

Nadležni da ubrzaju provođenje obaveza do ulaska Hrvatske u EU

SRNA
Vijeća ministara BiH
Vijeća ministara BiH
Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva vanjskih poslova o održanom trilateralnom ministarskom sastanku između BiH, Hrvatske i Evropske komisije i zadužio sve nadležne institucije da ubrzaju aktivnosti za ispunjavanje neophodnih obaveza do 1. jula, kada će Hrvatska ući u EU.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH zaduženo je da u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske u najkraćem roku dostavi traženu saglasnost za izgradnju mosta u Gradišci kako bi institucije Hrvatske osigurale građevinsku dozvolu za gradnju novog mosta.

Zadužena je Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH da Evropskoj komisiji što skorije dostavi zahtjev za omogućavanje izvoza krompira u države EU u skladu sa ranije utvrđenom procedurom

Komisija za integrisano upravljanje granicom zadužena je za praćenje provođenja aktivnosti prema Akcionom planu i o tome će Evropsku komisiju mjesečno informisati putem Direkcije za evropske integracije BiH.

Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da, putem Ministarstva vanjskih poslova, dostavi dokumentaciju potrebnu za kompletiranje zahtjeva Hrvatske prema Vijeću EU radi omogućavanja zadržavanja režima prelaska granice za građane BiH sa ličnim kartama nakon 1. jula ove godine.

Ministarstvo Vanjskih poslova BiH zaduženo je da preduzme odgovarajuće diplomatske aktivnosti prema državama članicama i institucijama EU s ciljem zadržavanja postojećeg režima prelaska granice između BiH i Hrvatske.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da Vijeću ministara BiH uputi prijedlog izmjene odluke o imenovanju članova Savjetodavnog odbora za izradu predstudije izvodljivosti za neumski koridor.

U Briselu je 15. februara održan drugi trilateralni ministarski sastanak o upravljanju granicom kojim je predsjedavao komesar EU za proširenje Stefan Fule.

Delegaciju BiH na ovom sastanku predvodio je ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a Hrvatsku Vesna Pusić.