Tanja Fajon
0

"Izbori u BiH nemaju direktni utjecaj na vizni režim"

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Izvještaj o ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima bit će na sjednici Komiteta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta 2. septembra i od izvještaja ovisi kada će građani BiH moći slobodno i nesmetano putovati.

„Ukoliko izvještaj bude pozitivan, nadam se da će stvari krenuti redovnom procedurom dalje. Uslijedit će glasanje u našem komitetu u drugoj polovini septembra i nadam se da ćemo to proći krajem septembra ili u krajnjoj liniji početkom oktobra“, kazala je Tanja Fajon.

Slovenska poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon je u izjavi Feni pojasnila da je kamen spoticanja svakako činjenica da na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH nije imenovan vršioc dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH, što je bio jedan od ključnih uvjeta za donošenje odluke o ukidanju viza. To što se približavaju izbori u BiH nema direktnog uticaja na vizni režim.

„Izbori sami po sebi nisu prepreka za dobijanje bezviznog režima, ali ukoliko oni diktiraju ili usporavaju ispunjavanje uvjeta onda to jeste problem. Ako uvjeti ne budu ispunjeni do kraja osmog ili početkom devetog mjeseca bojim se da ćemo onda imati problem“, kazala je Fajon.