Gorući problem
107

Izbori potvrdili demografski krah BiH: U 30 godina imamo manjak od milion i po glasača

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Izlaznost birača na nedjeljnim lokalnim izborima potvrdila je nepovoljne demografske trendove koji su svih ovih godina glavni društveni i ekonomski problem Bosne i Hercegovine.

Nakon što su se slegli prvi dojmovi vezani za rezultate na održanim izborima te promjene koje dolaze, nekako su u stranu gurnuti drugi zvanično objavljeni podaci, a odnose se na samu izlaznost, piše analitičar Faruk Hadžić.

"Iako će se svi složiti da je Centralni birački spisak prenapuhan, što zbog iseljavanja, što zbog mrtvih koji se nalaze na spisku, ipak rezultati izlaznosti u pojedinim općinama potvrđuju ono što godinama upozoravam zajedno s kolegama, a to je jeziva činjenica da su pojedine općine puste. Izlaznost u pojedinim općinama Unsko-sanskog kantona je poražavajuća, ne zbog toga što građani ne izlaze, već jednostavno što tu više ne žive, iako se vode u evidenciji", kaže on.

Hadžić navodi primjer Sanskog Mosta, gdje je izlaznost bila samo 29 posto. U Velikoj Kladuši je glasalo 37,66 posto, u Cazinu 37,48, Bosanskoj Krupi 38,99, Ključu 33,50 posto, Odžaku 33,18 posto, Livnu 28,87 posto, a u Usori samo 23,75 posto...

"U FBiH je glasalo 896.772, a nije glasalo 1.010.946 glasača, dok je u RS-u glasalo 643.456, a nije glasalo 522.759 građana. Jasno se vidi da galopirajućim trendom iz pojedinih sredina nestaju i Hrvati i Bošnjaci. Zar ne bi trebao biti vitalni nacionalni interes zaštita konstitutivnih naroda i građana od nestajanja, ili je to rezervisano samo za neke druge teme. Kada političke stranke budu završile analize rezultata i osvojenih mandata za načelnike i općinska vijeća, trebalo bi uraditi i ovu analizu koliko nas trenutno ima u državi. Ovo je problem koji hitno moramo početi rješavati i napokon priznati ono što svi vidimo svojim očima. Ako je vjerovati izlaznosti, kao i zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, sigurno ne više od 2,7 miliona. Ako ne i manje", napisao je on.

[FBPOST]https://www.facebook.com/salmedin.mesihovic.1/posts/201250041520623[/FBPOST]

U sličnom pravcu ide i Salmedin Mesihović, profesor s Filozofskog fakulteta u Sarajevu , podsjećajući na izbore koji su održani prije tačno 30 godina.

"Na tim izborima je glasalo ukupno 3.033.921, dok je na lokalnim izborima 2020. godine, s kojim je počelo urušavanje tog režima, glasalo 1.577.653, znači za 30 godina imamo manjak od čak milion i po glasača, što dovoljno govori o destruktivnoj naravi tog sistema", napisao je on.