BiH
6

Izbori 2012. njeni izbori?

Klix.ba
"Njeni izbori" naziv je kampanje koju zajedno provode <a href="http://zenskaposla.ba/">Zenskaposla.ba</a> i Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu, a s ciljem da se promoviše kritičko razmišljanje i odlučivanje o izbornim kandidatima/kandidatkinjama zasnovano na dokazima i argumentima, istovremeno podstičući širu debatu o ulozi žena u politici i sveprisutnom problemu nejednakosti žena u vladajućim strukturama.

"Postoji značajan jaz između dobre zakonske osnove i broja žena koje budu izabrane na lokalnim izborima u BiH. Naime, žene, u prosjeku, čine samo 15% lokalnih vlasti. Mnogo je razloga za tako malu reprezentaciju žena u politici, od neinformisanosti glasača/ica, poruka zasnovanih na rodnim predrasudama koje javne ličnosti upućuju javnosti, do programa stranaka koji ne nude odgovore na pitanja žena i rodne ravnopravnosti, usljed čega su žene nezainteresovane kako za lokalnu politiku, tako i za politiku uopšte", poručuju pokretači inicijative.

Kako bi doprinijeli/e unapređenju ove situacije, kroz projekat žele predstaviti pozitivne primjere uspješnih žena političarki i žena koje su postigle određene pozitivne promjene u društvu. Također, predstavit će rezultate istraživanja koja govore o ženama u politici u BiH, posjetiti nekoliko gradova gdje će se koristiti stand-up komedijom da podstaknu diskusiju o relevantim pitanjima, kao i o mogućim rješenjima.

Prvi grad koji će posjetiti u okviru turneje je Doboj, u subotu, 22. septembra, u Orange baru (Zanatski centar Doboj) u 17:00 sati.

Prvo je planiran satirični nastup sarajevske glumice Nine Đogo, a onda će učesnici druženja zajedno pokušati naći odgovore na pitanja gdje se izgubio ženski glas, zašto su žene slabo zastupljene u lokalnim vlastima, kako poboljšati tu situaciju, kako podstaći veću izlaznost na izbore, ali i kako pozvati one koji su izabrani/izabrane na odgovornost.

Kampanja se provodi u sklopu projekta Arts and Nets for Equality in Elections uz podršku Misije OSCE-a u BiH.