SDP pokreće apelaciju
31

Izbor Hrvata i Srbina u rukovodstvo Skupštine TK završit će na Ustavnom sudu FBiH

A. K.
Novo rukovodstvo Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Novo rukovodstvo Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Izbor u rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona iz reda hrvatskog i srpskog naroda završit će na Ustavnom sudu Federacije BiH, s obzirom na to da će Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenuti apelaciju.
Naime, duga rasprava jučer se vodila za vrijeme sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona u vezi načina izbora kandidata za rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Na samom počeku nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK za člana rukovodstva ovog zakonodavnog tijela iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz SBB-a, ranije predstavljeni kandidati iz reda Hrvata i Srba Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP) nisu dobili potrebnu većinu.

S obzirom na to da nijedan klub zvanično nije zauzeo stav u vezi predstavljanja novog kandidata, načinu izbora se pristupilo po prijedlogu zastupnika SDA Midhata Čauševića, a on se odnosio na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda.

Shodno ovakvom zaključku, većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Borisa Krešića iz DF-a i Žarka Vujovića iz SDP-A koji su u konačnici izglasani.

Međutim, po okončanju sjednice opozicija je imala zamjerke na ovakvu proceduru. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić kazao je da je spomenutom procedurom prekršen Ustav Tuzlanskog kantona te je uime SDP-a najavio pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

"Mi ćemo preko institucija stranke pokrenuti apelaciju kod Ustavnog suda, jer Ustav vrlo jasno kaže da jedini predlagač potpredsjednika Skupštine TK iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda može biti klub Bošnjaka, Hrvata i Srba. To je decidno naglašeno u Ustavu koji se ne može derogirati zaključkom Skupštine. Danas smo praktično imali ismijavanje Ustava od strane SDA. Također, u zapisnicima je navedeno da su prijedlozi Kluba Hrvata Vedrana Petrović, a Kluba Srba Slađan Ilić. Te odluke nisu stavljene van snage, a SDA je s nekakvim zaključkom omogućila da ljudi sami sebe predlože. Ovo je vrlo opasna politička poruka", rekao je Hadžić.

S druge strane, predlagač ovakvog načina izbora rukovodstva u Skupštini TK Midhat Čaušević kaže da skupštinski Poslovnik nije prekršen.

"Nakon što smo izabrali predstavnika Bošnjaka došli smo u situaciju da prijedlozi ispred klubova Srba i Hrvata nisu dobili potrebnu većinu u Skupštini TK. Imali smo najbolju namjeru da i Srbi i Hrvati budu zastupljeni u rukovodstvu iako je bio prijedlog od opozicije, tačnije SDP-a, da imenujemo samo kandidata ispred reda Bošnjaka, a da u isto vrijeme ostane upražnjeno mjesto ispred reda Srba i Hrvata. Smatramo da je to nedopustivo i u tu svrhu smo predložili zaključak koji je omogućio klubovima Hrvata i Srba da na prijedlog jedne polovine delegiraju kandidate", istakao je Čaušević.

Ovim činom, naveo je Čaušević, došlo se u situaciju da je rad Skupštine TK omogućen, u skladu sa skupštinskom većinom, odnosno izbornom voljom i propisima po Poslovniku, naglasivši da se niko sa strane nije miješao u rad klubova Hrvata i Srba.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Skupštine TK imenovano je novo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, a čine ga Žarko Vujović kao predsjednik te njegovi zamjenici Boris Krešić i Lejla Vuković.

Nakon završetka nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine TK, Vujović je sazvao novu sjednicu hitnog karaktera na kojoj je smijenjena Kantonalna vlada na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem iz PDA.