Zaustavljena kriza
89

Predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba izabrani u rukovodstvo Skupštine TK

A. K.
Žarko Vujović i Boris Krešić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Žarko Vujović i Boris Krešić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK danas su na prijedloge većine u klubovima Hrvata i Srba za članove rukovodstva ovog zakonodavnog tijela izabrali Borisa Krešića iz Demokratske fronte (DF) i Žarka Vujovića (SDP).

Krešić i Vujović su u rukovodstvo Kantonalne skupštine izabrani sa po 19 glasova za i 15 protiv.

Nešto ranije za člana rukovodstva Kantonalne skupštine iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz Saveza za bolju budćnost (SBB) sa 19 glasova za i 15 suzdržanih.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Inače, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela prethodila je rasprava, s obzirom na to da početkom sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vuković nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP).

Kako se kriza u Skupštini TK ne bi dodatno produbila, reagovao je zastupnik SDA Midhat Čaušević čiji je zaključak prihvaćen, a on se odnosi na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda.

Shodno ovakvom zaključku, većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Krešić i Vujović koji su na kraju izglasani.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da su ovakvom odlukom prekršeni poslovnik i Ustav, jer kandidate nisu predložili klubovi u cijelosti, već njihove većine.